Je li ovo razlog nemira: Šta građanima na sjeveru Kosova donosi preregistracija vozila?

10
Radiosarajevo.ba
Je li ovo razlog nemira: Šta građanima na sjeveru Kosova donosi preregistracija vozila?
Foto: Twitter / Kosovska Mitrovica

Vlada je saopćila da će 1. augusta početi izdavanje takozvanih ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Taj dokument izdavat će se na svim kopnenim i zračnim prijelazima i vrijedit će 90 dana, kao i dokument koji srbijanske vlasti izdaju građanima Kosova kada uđu u Srbiju.

Ovaj dokument dobit će i osobe mlađe od 16 godina koje nemaju identifikacioni dokument, ali moraju imati rodni list.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Čuli se pucnjevi na Kosovu: Za nerede optužen Vučić i Petković

Čuli se pucnjevi na Kosovu: Za nerede optužen Vučić i Petković

"Ljudima koji dolaze iz Srbije na Kosovo nećemo uzimati dokumente, dodat ćemo im deklaraciju. Dakle, oni dolaze sa dokumentima koje je izdala Srbija, mi ih ne uzimamo, ali im izdajemo deklaraciju, jer već 11 godina Srbija se ponaša isto prema svakom građaninu naše Republike kada pređe granicu i ode u Srbiju. Dakle, od sutra će imati još jedan dokument”, rekao je premijer Kosova Albin Kurti 31. jula.

Također, u ponedeljak bi trebala stupiti na snagu odluka o preregistraciji automobila s akronimima gradova Kosova koje izdaje Srbija.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 31. jula da se Kosovo poziva na član 3. Sporazuma o slobodi kretanja koji su Priština i Beograd postigli u okviru dijaloga uz posredovanje Europske unije.

Kosovska Mitrovica
Foto: Twitter : Kosovska Mitrovica

Prema njegovim riječima, taj se član ne može odnositi na Srbe koji žive na sjeveru Kosova. Pozvao je Srbe na Kosovu na smirenost, ali je dodao da se boji njihove reakcije, ne pojašnjavajući o kakvoj se reakciji radi, piše Slobodna Europa.

Procijenjuje se da 10.000 automobila sa tablicama kao što su KM (Kosovska Mitrovica), PZ (Prizren), UR (Uroševac) i sl. cirkulira općinama na sjeveru Kosova, nastanjenim većinskim srpskim stanovništvom.

Prema odluci koju je 29. juna donijela Vlada Kosova, rok za preregistraciju automobila trajat će do 30. septembra.

Blokiran put na Kosovu
Foto: Twitter / Istraga.ba: Blokiran put na Kosovu

Da bi preregistracija bila što lakša, Vlada Kosova je odlučila da ova vozila ne podležu carini.

Prema važećim propisima, svaki automobil koji ulazi na Kosovo, podliježe akcizi, porezu na uvoz i porezu na dodatnu vrijednost.

Primjera radi, ako građanin Kosova kupi automobil vrijedan 7 hiljada eura, 2015. godište, do 2 hiljade kubika, cijena koju mora platiti za carinu je 2.558 eura. To neće važiti za one koji će preregistrovati vozila na RKS tablice.

Pored toga, oni će također biti oslobođeni plaćanja registarskih tablica, tarife za potvrdu certificiranja registracije vozila i administrativnih taksi u Centru za registraciju vozila.

Sve ove usluge koštaju oko 57 eura. Dakle, 2.615 eura manje za jedno takvo vozilo.

Sa RKS registarskim tablicama vlasnici automobila će se moći kretati po cijelom Kosovu, a ne samo na sjeveru kao do sada.

Barikade na Kosovu
Foto: RSE: Barikade na Kosovu

Oni će također moći putovati u Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru preko Kosova - šta trenutno nije moguće.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova objavilo je svu dokumentaciju potrebnu za preregistraciju i najavilo da se ovaj postupak može sprovesti u Centru za registraciju vozila u općini u kojoj vlasnik ima prebivalište.

Ako se vozilo ne registruje, osobi će se ograničiti kretanje.

Prema Zakonu o bezbijednosti saobraćaja na putevima, policija ima pravo ukloniti iz saobraćaja vozilo koje nije registrovano ili nema određene registarske tablice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije