Kako je "lucidni" Kovač htio optužiti Bošnjake pa spojio "džumu" i "hurije"

16
F. V.
Kako je "lucidni" Kovač htio optužiti Bošnjake pa spojio "džumu" i "hurije"
Foto: PrtScr / Džumuhurija, dakle...

Svojim nacionalističkim ispadima bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač iznio je jučer u programu N1 niz teških kvalifikacija protiv države Bosne i Hercegovine i Bošnjaka optužujući ih za radikalizam, podmećući im pripremanje za rat i slične objede kakve smo mogli slušati i ovih dana u pojedinim političkim i medijskim reakcijama iz Hercegovine i susjedne Hrvatske, odakle se građane ove zemlje čak nazivalo "ruljom".

Tragikomični Kovač

Kovač je otišao i korak dalje pa je pokušao Bošnjacima imputirati radikalizam i terorističku prijetnju po receptu bivše predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarević.

U svom neznanju, želeći reći kako Bošnjaci žele Federaciju BiH pretvoriti u "islamsku republiku" ili "džamahiriju" na tragikomičan način spojio džumu (muslimansku molitvu petkom) i hurije (po Kur'anu, lijepe djevojke u raju, dženetu) pa je Bosancima ispostavio račun - za „džumuhuriju“!?

Upozorenje: 'Dvije opasne virusne bolesti stižu u Europu, prijeti širenje zaraze i smrtni rizik'

Upozorenje: 'Dvije opasne virusne bolesti stižu u Europu, prijeti širenje zaraze i smrtni rizik'

Kaže da je o tome prije nekoliko godina govorio "jedan bošnjački političar" (koji?!) u svom dugom izlaganju (gdje?!), ali da tome nije "pridana nikakva pozornost".

Kovač je, međutim, dobio pozornost na društvenim mrežama gdje je njegovo nepoznavanje termina kojima preko plota gađa susjede ismijano.

"Još devedesetih godina prošlog stoljeća. Upravo su bosanski Srbi na čelu sa Radovanom Karadžićem stvorili mit o Bošnjacima koji žele islamsku državu, džamahiriju. Danas, hrvatski političari ne mogu da izgovore tu riječ, ali, ipak, pokušavaju da se zakače na ovo čudovište", napisao je dr. Harun Karčić, urednik i novinar na Al Jazeeri Balkans.

"Zehmerija, kaže se zehmerija", našalio se dr. Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica Potočari.

"Dok su lobirali protiv građanske BiH, neki od hrvatskih zvaničnika, kako bivših tako i sadašnjih, aktivno s se angažirali u održavanju antimuslimanskih stereotipa i širenju islamfobije. Krajem 80-tih i ranih 90-tih ovakva retorika je poslužila kao uvod u genocid u Bosni", upozorio je Samir Beharić, mladi aktivista i član Upravnog odbora regionalne organizacije Western Balkans Alumni Association.

"Dobro jutro svih hurijama koje se ukažu na džumi", našalio se jedan od popularnijih twitteraša.

[twitter]https://twitter.com/Ahiret_Xpress/status/1552900188322369538[/twitter]

"Prvi predsjednik Džumuhurije sasvim logično - Damir Džumhur Džumi!", napisao je Jasmin Heljić.

„Džumuhurija. Pa-pa paranoja“, dodao je historičar Admir Lisica.

Da nije tragično, nastojanje političara iz susjedne Hrvatske da na najgori način vrijeđaju susjede bilo bi možda i simpatično u svojoj tupavosti.

Hudi Kovač ne zna da "džamahirija" oblik uređenja kojeg je zagovarao Muamer el-Gadafi zapravo predstavlja izraz za "svenarodnu republiku". Da paradoks bude veći "džamahirija" se nikada nije odnosio na islamsku teokratsku državu iz prostor razloga što je jedina džamahirija koja je postojala bila ustvari - socijalistička i sekularna zemlja.

Ali, avaj, sve to nije važno jer je baš nesretna "džumuhirija" odlično poslužila bivšem šefu diplomatije Hrvatske da diže tenezije i širi mržnju.

Zato, do neki boljih vremena…

تحياتي الجيران الأعزاء من البوسنة

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije