Bezobrazni Milanović brutalno uvrijedio člana romske zajednice u Hrvatskoj: "Idi se okupaj"

9
Radiosarajevo.ba
Bezobrazni Milanović brutalno uvrijedio člana romske zajednice u Hrvatskoj: "Idi se okupaj"
Foto: N1 / Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je u Imotskom na obilježavanju 31. godišnjice osnivanja 115. brigade HV Imotski.

Prije toga je kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima imotskog kraja, na tvrđavi Topana, položio vijenac i zapalio svijeću.

Predsjednik je nakon toga dao izjavu za medije, a komentarisao je i svoju jučerašnju izjavu o Romima i klimi.

Potvrđeno: Pomagači ubice Farisa Pendeka pušteni na slobodu

Potvrđeno: Pomagači ubice Farisa Pendeka pušteni na slobodu

"Nisam se jednom potukao radi zaštite časti i prijateljstva kad su Romi u pitanju, ali hajde, dosta više tog prenemaganja. Jesam možda rekao da su Romi lopovi? Ili sam širio predrasude i stereotipe? Zna se ko krade u ovoj zemlji i ko krade metal. Jesam ja rekao da Romi kradu? Jesam trebao reći da su Romi doktori znanosti? Pa ni ja nisam. Dosta tog prenemaganja i ispričavanja. Gdje je kraj tom ispričavanju, za ovo, za ono… Stalno se mora neko nekome izviniti, kome da se izvinim, za šta? Gospodin Kajtazi, prvo je uopšte pitanje je li on Rom, hajde prokopajte to koliko je on stvarno Rom", rekao je Milanović.

Milanović odgovorio na tvrdnje Schmidta da ga je uvrijedio: Dobrodošli u svijet odraslih

Milanović odgovorio na tvrdnje Schmidta da ga je uvrijedio: Dobrodošli u svijet odraslih

Milanović je u jednom trenutku, govoreći o Kajtaziju, rekao: "Idi se okupaj. U moru, da ne ispadne da vrijeđam."

"On vrlo dobro zna da ja znam ko je on i kako smo sarađivali i šta je sve tražio od mene. Samo sam čekao kad sam rekao ono jučer, bez ikakve zle namjere, posebno prema Romima koji su slabije zaštićen dio populacije. Nemam se ja njemu šta opravdavati. Ja sam s Romima odrastao. Ko je on da govori da sam ikoga uvrijedio? Nek' im se on izvini, za to prima novac. Nevjerovatno koji bezobrazluk. Da, Romi se bave tim stvarima, nisam rekao da kradu. Šta se dogodilo u Hrvatskoj otkad je on zastupnik Roma, na njihovom društvenom statusu, obrazovanju? Šta se promijenilo? Šta je on napravio za Rome? Za sebe je napravio", rekao je Milanović.

Rekao je da je ono što se događa u BiH znatno važnije.

Milanović komentirao proteste u BiH: Radi se o nahuškanoj, unitarističkoj rulji

Milanović komentirao proteste u BiH: Radi se o nahuškanoj, unitarističkoj rulji

"Preko prijete ratom u BiH. Prijete ratom. Džaferović, koji je bio mudžahedinska hostesa 93., čovjek je bio u odboru za doček mudžahedina u sigurnosne jedinice u Zenici, sad prijete on i njegov šef ratom, dronovima. To je za mene veća tema od svega. Pokušavaju tamo zatuć hrvatski narod. A vi mene pitate za jednog profesionalnog političara… Uvijek sam radio razliku između Kajtazija i Pupovca. Pupovac ne predstavlja nikoga, za njega glasa 10.000 od 200.000 Srba, i to treba reći, za Kajtazija glasa jedan veliki dio Roma, ali ovako, ovim prenemaganjem i cmizdrenjem im neće pomoći", rekao je Milanović.

Opet je povukao pitanje u vezi Kajtazija. "Provjerite jel Rom, imam veliku dilemu da je uopće Rom. To je legitimno pitanje", rekao je Milanović. Komentarisao je i premijera Andreja Plenkovića.

"Čovjek koji sve shvata lično. Šta su nam donijeli ljudi s kojima razgovara već dvije godine? Ništa. Andrej Plenković gleda kako će napakostiti meni u strahu da ja njemu. Odi malo na ulicu, druži se s cigićima i Romima pa ćeš možda imati bolju frazu od ‘to je smiješno’. Šta je smiješno? To što ne poduzimaš ništa? Što se naslikavaš s Džaferovićem? Od Plenkovića su napravili budalu. Od mene nisu napravili budalu", rekao je Milanović, prenosi Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije