Nakon Dodika, i Milanović počeo Bošnjake zvati muslimanima

23
Hina
Nakon Dodika, i Milanović počeo Bošnjake zvati muslimanima
Foto: Arhiv / Milanović i Dodik

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović osudio je u petak rezoluciju Bundestaga o Bosni i Hercegovini i prozvao vlast u Hrvatskoj da "šuti" na "svinjarije" iz Berlina. 

Hrvatska je oslobađala i Bosnu i Hercegovinu i sad ju se tretira kao okupatora. Njemački parlament na inicijativu muslimanskih lobista iz SPD-a, bošnjačko muslimanskih lobista, nova generacija političara, toksična sorta, donosi tako neizbalansiranu rezoluciju”, rekao Milanović novinarima u petak.

Predsjednik RH je poručio šefu hrvatske diplomacije Gordanu Grliću Radmanu da to “jest njemačka politika” nakon što je ministar vanjskih poslova rekao da ta rezolucija “ne odražava službeni stav Njemačke”.

Opasna pozadina jednog narativa: Zašto Dodik Bošnjake naziva muslimanima?

Opasna pozadina jednog narativa: Zašto Dodik Bošnjake naziva muslimanima?

Milanović tu rezoluciju opisuje “naputkom izvršnim vlastima kako da se ponašaju”. 

“To što si agronom i stručnjak za rasplod svinja, ne znači da nakon 30 godina ne moraš znati osnovne stvari. Njemački parlament, Bundestag, se bavi unutarnjim problemima Bosne i Hercegovine i imaju velike dizajne za BiH. Hrvatski parlament šuti, umjesto da donese istu takvu deklaraciju, ali suprotnog sadržaja i kaže: Gospodo, dok je Hrvatske to neće proći”, istaknuo je hrvatski predsjednik, dodavši da se neće ratovati zbog toga.

Hrvatska je branila BiH da bi “mi danas trpjeli svinjarije iz Berlina, da nas se optužuje da smo remetilački faktor, da komadamo BiH i na sve to naša vlast šuti. Defanzivno, kukavički, jadno”, rekao je Milanović.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt i njegov pravni tim pripremili su nacrt izmjena Izbornog zakona, uključujući novi način biranja zastupnika u Dom naroda Federacije BiH.

“Koliko mjeseci ga ja pozivam da to napravi? I sad frajer to stvarno radi”, komentirao je hrvatski predsjednik.

Zoran Milanović odlikuje optuženog za ratne zločine u BiH Đuru Matuzovića

Zoran Milanović odlikuje optuženog za ratne zločine u BiH Đuru Matuzovića

Milanović je dodao da se “nadao” tome no “istovremeno se pribojava” jer se to čini “bez konzultacija s Hrvatskom”.

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) su tijekom ranijih neuspjelih pregovora o izmjenama Izbornog zakona inzistirale da se hrvatski klub u federalnom Domu naroda dominantno popunjava iz sastava skupština onih kantona u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo.

Navodni dokument OHR-a predviđa da bi se ubuduće u klubove naroda delegiralo zastupnike tri konstitutivna naroda samo iz onih kantona u kojima oni čine najmanje tri posto stanovnika.

“Ovo je pitanje političkog opstanka za Hrvate. U kantonima u kojima Hrvata odavno nema i dalje se biraju hrvatski predstavnici. Čista farsa. Tko ih bira? Bošnjaci. Koga biraju? Vrlo često Bošnjake. Sada neke Hrvate koje su kupili za teglu kikirikija”, rekao je Milanović.

“Sad se natežemo oko toga hoće li prag biti tri ili pet posto (…) Ono što je najstrašnije u cijeloj priči je što Hrvati uopće ne žele te predstavnike. Oni žele da ih se makne, da ih se tamo uopće ne bira, nego da ih se bira tamo gdje ima Hrvata”, dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije