Kako Bosanci i Hercegovci ljetuju na Jelsi: Cijene su veće, ali uživamo

Radiosarajevo.ba
Kako Bosanci i Hercegovci ljetuju na Jelsi: Cijene su veće, ali uživamo
Foto: Radiosarajevo.ba / Cijene u restoranima na Jelsi

Bosanci i Hercegovci i ovog ljeta imaju mnogo izbora za odmor. Oni sa dubokim džepom su izabrali egzotična putovanja do Dubaija ili Sejšelskih otoka, a ostalima su izabrali Tursku, Grčku, Hrvatsku ili Crnu Goru, dok su rijetki stigli do Italije i Francuske. 

Patrola Radiosarajevo.ba ovoga vikenda stigla je na Hvar, na Jelsu. Sve s razlogom da vidimo kakve su cijene u ovom dijelu Hrvatske. 

Antibosanska kampanja: Hrvatska će poželjeti Muju, ali Muje nigdje biti neće!

Obilazimo caffee i restorane, uz samu plažu. Posjetitelja ima, ali nije kao na samoj jadranskoj obali. Jelsa nas podsjeća na Italiju, rekli bismo kao da nismo u Hrvatskoj.

Bosancu, kojem je propao odmor u Omišu, refundiran dio novca

Ulazmo u prvi caffe i naručujemo kafu - cijena 10 kuna (2.5 KM). Bolju ne možete popiti ni u Sarajevu, a cijena je ista. 

Vlasnik kaže da je spustio cijenu za pet kuna, jer, tvrdi, u nekim restoranima "šoljica minasa" košta - 15 kuna (skoro 4 KM).

U istom caffeu krigla piva od pola litre iznosi 15 kuna (skoro 4 KM), koliko košta i čaša crvenoj ili bijelog vina. 

Cijene u restoranima na Jelsi - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Cijene u restoranima na Jelsi

"Zadovoljni su dosad turističkom sezonom, ali i ne krijemo da je, ipak, nešto manje posjetilaca nego prethodnih godina. Možda šest do sedam posto", priča nam vlasnik caffea. 

Dok smo se sa gazdom ispričali vrijeme je ručku. Idemo dalje. Ulazimo u restoran. Izbor šerenolik - pizze svih vrsta, riba, hobotnice, čak ima i jagnjećeg pečenja. Cijena 45 KM za kg. 

Vlasnik dalmatinskog restorana osuo: Stoko bosanska!

Pizze od 54 (13 KM) do 75 kuna (19 KM). Skuplje su, ali kada ih vidite - "preste ćete polizati". Posebno ko voli Frutti di Mare ili ko voli onu sa dijelovima hobotnice. Nismo mogli odoiljeti, a da ne probamo...

Kako Bosanci i Hercegovci ljetuju na Jelsi: Cijene su veće, ali uživamo - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Kako Bosanci i Hercegovci ljetuju na Jelsi: Cijene su veće, ali uživamo

Šetamo rivom i nailazimo na Sarajliju H. P., koji ovdje ljetuje sa porodicom. Izabrao je hotel na Jelsi za cijelu obitelj. Ima dvoje djece, dva dječaka-školarca. 

Velika osveta konobara: Na nama su zaradili BMW-e, sad neka propadnu

"Proteklih godina sam ljetovao u Drveniku, Tučepima, Brelima... sada sam izabrao Jelsu. I nisam se pokajao. Cijene su malo veće nego na obali, ali sve je ovo super. Tu smo tri dana i uživamo. Iskreno, kao da nismo u Hrvatskoj", kaže H. P. 

Odlazimo sa Jelse. Napomena za sve one koji budu koristili trajekt. Karta u jednom smjeru za odraslu osobu je 32 kune (oko 8 KM), a za djecu 16 kuna (4 KM). Ukoliko dolazite automobilom cijena za prijevoz vozilo je 60 kuna (oko 15 KM). 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije