Jeftinije gorivo od ponoći u Sloveniji: Pogledajte nove cijene

0
Anadolija
Jeftinije gorivo od ponoći u Sloveniji: Pogledajte nove cijene
Foto: Pixabay / Benzinska pumpa, Ilustracija

U Sloveniji je najavljeno da se očekuje da će cijene benzina i dizela van autocesta u ponoć nastaviti padati. Tako bi litar benzina od ponoći trebao koštati oko 1,55 eura, a dizela oko 1,65 eura.

U ponoć će se ponovo promijeniti cijene 95-oktanskog benzina i dizel goriva na pumpama van autocesta. S obzirom na kretanje cijena nafte i jačanje eura u odnosu na dolar, za očekivati ​​je pad cijene.

Nakon ponovnog uvođenja regulacije cijena benzina i dizela, ona se mijenja svake dvije sedmice. I jedno i drugo bi trebalo da pojeftini. Prema izračunima online Financea, trebalo bi se uštedjeti oko tri eura pri punjenju rezervoara od 50 litara od sutra. Na pumpama na autoputevima i brzim cestama cijene goriva određuju sami trgovci.

Ko je Haris Behram? Mostarac se predstavljao kao biznismen i filantrop, uhapšen kao dio narkokartela

Ko je Haris Behram? Mostarac se predstavljao kao biznismen i filantrop, uhapšen kao dio narkokartela

Šta je sa očekivanjima za jesen i zimu?

“Procjene su da će nafta pojeftiniti. Konsenzus o cijeni je 95 dolara do kraja godine, a zatim do 90 dolara sljedeće godine“, kaže Bojan Ivanc, glavni analitičar Privredne komore Slovenije.

Ali, ove procjene su nepouzdane jer naftni derivati ​​mogu biti i zamjena za prirodni plin, čija je opskrba neizvjesna.

"Energija, koja će u jesen i zimu proizvoditi struju u Evropi, gubitke ruskog prirodnog gasa uglavnom će nadoknaditi i naftnim derivatima. Mislim da će cijene nafte uglavnom ostati bliže nivoima oko 100, 110 dolara, odnosno ispod te cijene“, smatra Ivanc.

Usko grlo je ograničen kapacitet rafinerija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije