Javnost uvjeravana u suprotno: Inspektorat navodno nije zatvorio gradilište hidroelektrane na Uni

1
Radiosarajevo.ba
Javnost uvjeravana u suprotno: Inspektorat navodno nije zatvorio gradilište hidroelektrane na Uni
Anadolija / Rijeka Una

Hrvatski mediji javljaju da državni inspektorat koji je vođen od strane Andrije Mikulića, nije zabranio građenje male hidroelektrane Una-mlin iako se prethodno medije i javnost uvjeravalo suprotno.

Portal koji je prenio ovu informaciju je Xpress.hr, a već skoro dva mjeseca DIRH i potpredsjednik vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić daju izjave da su inspekcije zabranile gradnju i zatvorile gradilište, naredivši sanaciju nakon obavljenoga "koordiniranoga nadzora".

Udruženje Javno Dobro se oglasilo povodom ovih navoda na svom Facebook profilu navodeći da "Gradilište hidrocentrale na Uni - Jel' ovo PRIZNANJE DIRH-A da u suradnji s Ministarstvom i ministrom Bačićem LAŽU I OBMANJUJU JAVNOST MJESECIMA?

UŽIVO | Lokalni izbori 2024: HDZ BiH i SDA zadržali čelne pozicije u nekoliko gradova

UŽIVO | Lokalni izbori 2024: HDZ BiH i SDA zadržali čelne pozicije u nekoliko gradova

Za gradnju hidrocentrale na Uni PRVO SLUŽBENO RJEŠENJE Državnog inspektorata stiglo je službenom poštom na stranku JAVNO DOBRO tek 4.10.2024. i kaže da RJEŠENJE ZABRANE GRADNJE NIJE DONEŠENO pa nam ga stoga ne mogu ni poslat.

Iz Državnog inspektorata, slijedom navedenog, navode kako je neosporno utvrđeno da njihova građevinska inspekcija u provedenom nadzoru NIJE donijela mjeru, odnosno rješenje o zabrani građenja."

Najnovija informacija: Državni inspektorat Hrvatske zabranio gradnju hidroelektrane na rijeci Uni

Najnovija informacija: Državni inspektorat Hrvatske zabranio gradnju hidroelektrane na rijeci Uni

Podsjećamo, 19. augusta, inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata Hrvatske je, kako se navodi, protiv investitora hidroelektrane na rijeci Uni pokrenula upravni postupak u kojem je investitoru rješenjem zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane. Zaustavljeni radovi na maloj hidroelektrani, snage 160 kW, „Una-mlin“, na k.č.1287/6, k.o. Neteka u području ekološke mreže Natura 2000. - „HR 2001069 Kanjon Une", su se radili bez provedene ocjene prihvatljivosti za područje ekološke mreže.

Portal Radiosarajevo.ba je borbu za spas rijeke Une pratio od samog početka, borba za spas rijeke Une su vodili građani i građanke, te razna ekološka udruženja kao što su Udruga Una Srb. Osim Mileta Kekina, proteste za spas Une podržale su mnogobrojne poznate ličnosti kao što su Goran Bogdan, Rade Šerbedžija, Feđa Štukan, Mirvad Kurić, Šejla Kramerić, te Darko Rundek koji je održao koncert za spas rijeke Une. 

Gradilište hidrocentrale na Uni - Jel' ovo PRIZNANJE DIRH-A da u suradnji s Ministarstvom i ministrom Bačićem LAŽU I...

Posted by JAVNO DOBRO on Monday, October 7, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije