Janez Janša: Slovenija će koristiti sve vakcine koje odobri EMA

0
Fena
Janez Janša: Slovenija će koristiti sve vakcine koje odobri EMA
Foto: EPA-EFE / Janez Janša

Slovenija je u mjesec i po dana vakcinom protiv COVID-19 do sada zaštitila dva posto stanovništva, a premijer Janez Janša napisao je na Twitteru da bi bila spremna nabaviti i druge raspoložive vakcine, uz ona koja već koristi, ali samo ako ih odobri europski regulator za lijekove.

"U Sloveniji ćemo koristiti sve vakcine protiv COVID-19 koje kao učinkovite i sigurne dobiju odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), uključujući odobrenje nacionalnog regulatora, pa i ruska, indijska i kineska", objavio je slovenski premijer na svom Twitter profilu.

Njegova vlada u srijedu je objavila da je u proteklih mjesec i po dana otkad traje vakcinacija protiv koronavirusa imunizirala dva posto populacije, a do kraja mjeseca planira taj postotak povećati na pet posto, odnosno vakcinisati oko 100 hiljada ljudi.

Dosad Slovenija je za vakcinisanje koristila vakcinu Pfizer-BioNTecha i Moderne, a početkom ove sedmice  počelo je vakcinisanje i sa AstraZenece.

Sve su te vakcine osigurane u okviru zajedničkih nabava preko Europske komisije i imaju odobrenje EMA-e koja je u srijedu saopćila da proizvođač ruske vakcine Sputnjik V još nije podnio zahtjev za odobrenje u EU, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije