Izabrana nova vlada Crne Gore, Dritan Abazović premijer

5
Radiosarajevo.ba
Izabrana nova vlada Crne Gore, Dritan Abazović premijer
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dritan Abazović

Poslanici crnogorskog parlamenta izabrali su danas članove 43. vlade, na čijem će čelu biti premijer Dritan Abazović, lider Građanskog pokreta URA.

Za izbor nove vlade i ekspoze mandatara glasalo je 45 poslanika nove većine, protiv su bila tri poslanika Socijaldemokrata Crne Gore.

Nova vlada će imati 18 ministarstava, četiri potpredsednika i dva ministra bez portfelja.

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

"Apostrofiralo se više stvari. Bio sam potpredsjednik 42. Vlade i ponosan sam na sve što sam radio u prethodnih godinu i po. I ponovio bih većinu svojih poteza, da sam u situaciji. Tri puta sam donosio teške, ali ispravne odluke", rekao je Abazović.

Podvukao je da je 30. august 2020. vrlo značajan datum u historiji, jer se tada pokazalo da glas u Crnoj Gori nešto vrijedi i da smjena vlasti nije nikakav bauk.

"Kako smo smijenili prethodnu, nadam se da ćemo u mnogo boljoj atmosferi smijeniti 43. vladu", dodao je.

Ovo je sastav nove vlade:

Vlada ima 18 ministarstava i 2 ministarstva bez portfelja. Takođe će imati i 4 potpredsednika.

Mandat vlade je ograničen na godinu dana. Predstavlja se kao „evropska vlada“ kojoj je prioritet ubrzanje na evropskom putu Crne Gore.

Potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova je Jovana Marović, potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivred Vladimir Joković, potpredsjednik Vlade zadužen za politički sistem i unutrašnju politiku i ministar odbrane Raško Konjević, potpredsjednik Vlade zadužen za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Ministar pravde je Marko Kovač, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević, ministar javne uprave mr Maraš Dukaj, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, ministar prosvjete Miomir Mijo Vojinović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, ministarka kulture i medija Maša Vlaović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović, ministar bez portfelja Zoran Miljanić i ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije