Ivica Dačić: Nećemo imati većih neprijatelja od dinastije Clinton

Radiosarajevo.ba
Ivica Dačić: Nećemo imati većih neprijatelja od dinastije Clinton

U intervjuu za beogradske Novosti, šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić govorio je  optužbama na svoj račun nakon što je najavio da će američki Srbi na narednim predsjedničkim izborima glasati za Donalda Trumpa.

"Kako su se demokrate u eri dinastije Clinton ponašale prema našem narodu dobro smo na svojoj koži osjetili 1999. Oni su izabrali da im Srbija bude neprijatelj, a ne mi", rekao je Dačić.

Ivica Dačić će organizovati Srbe da glasaju za Donalda Trumpa

On se osvrnuo i na stav Daniela Serwera, američkog eksperta za Balkan, koji je poručio da "nije mudra odluka Dačića da na narednim izborima u SAD organizira podršku srpskih doseljenika Donaldu Trampu".

"Očigledno je da Dačić misli da ima prijatelje u aktuelnoj administraciji i da želi da ih podrži. Ali, sve što je postigao jeste da je osigurao da ko god bude bio sljedeći predsednik SAD-a iz redova demokrata, njega, a možda i Srbiju, smatra za neprijatelja", upozorio je Serwer.

Dačić je odgovorio da ga čudi kako Serwer "pravo koje uživaju Albanci u SAD želi da suspendira Srbima koji tamo žive".

"Kada Albanci organizirano podržavaju Hillary Clinton i kada po njoj i po njenom suprugu daju čak i imena buticima, onda je to legitiman stav. A kada ja, na nivou ideje, najavim mogućnost da bi Srbi organizirano mogli da podrže Trumpa, onda je to miješanje u unutrašnje stvari Amerike. Zaista smiješno", poručio je Dačić i dodao da svojim stavom nikako ne otežava poziciju Srbije.

"Nije nikakva tajna da ogromna većina naroda kod nas ima mnogo više simpatija prema Trumpovoj nego prema nekim ranijim administracijama u SAD. A nije da nema razloga za to. Jer, za razliku od Clintonovih, koji su otvoreno rekli da je nezavisno Kosovo njihov porodični legat,Trumpov aparat pokazuje za nas ohrabrujuće znake da bi oko budućeg rješenja za kosovski čvor moglo da se pregovara, za razliku od Clintonovih koji misle da su tu priču zapečatili bombama 1999. Srbi treba da postanu organizovani faktor pa nek demokrate razmišljaju kako da osvoje njihove glasove. A mi veće neprijatelje od Clintona i Madeleine Albright  sigurno nećemo imati", kaže Dačić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije