! / Ivica Dačić će organizovati Srbe da glasaju za Donalda Trumpa

06. 08. 2019. u 11:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 149

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić najavio je da će organizovati Srbe koji žive u SAD da na predsjedničkim izborima u toj zemlji glasaju za Donalda Trumpa.

Dačić je za Telegraf rekao da ako Srbija bude pametna, to će joj stvoriti bolju poziciju u novoj administraciji u Washingtonu.

Kako list piše, to će biti samo dio snažne diplomatske ofanzive koju Srbija od jeseni pokreće po pitanju Kosova, prije svega u Americi.

Plan je da se dodatno promovisu istina o Kosovu i srpski stavovi o juznoj pokrajini, a strategija djelovanja usmjerena je u dva pravca, navodi Srpski telegraf.

Kako kazu sagovornici lista iz vrha vlasti, procijenjeno je da je sada pravi trenutak za djelovanje s obrzirom na to da su sljedeće godine predsjednički izbori u SAD i da će se po svemu sudeći voditi bitka za svaki glas.

“Srbija je sada u mnogo boljoj poziciji nego sto je bila ranijih godina. Sada u Washingtonu postoji volja da se saslusaju nasi stavovi. Međutim, to ne znaci da ćemo se na na tome zaustaviti, već ćemo intenzivirati napore da ojačamo nase pozicije, da povećamo broj prijatelja koje imamo u Americi, da što više senatora i kongresmena, ljudi na čelnim pozicijama, bude uz nas”, ističe Dačić.

Prema njegovim riječima, Amerika ulazi u izbornu godinu i to je prilika koju Srbija mora da iskoristi.

“Konkretno, kao ministar spoljnih poslova organizovaću da formalizujemo podršku Trampu na sljedećim izborima. Srbi u Americi ionako glasaju za Trampa. Ako to uradimo pametno, ako objedinimo te glasove, kojih nije malo, stvorićemo bolju poziciju u novoj administraciji. Svojevremeno su to uradili Albanci, objedinili su glasove njihove dijaspore, koja listom glasa za jednog kandidata.

Primjera radi, Engel koji je njihov lobista godinama ima stalnu bazu sigurnih albanskih glasova i ne treba da čudi što zdušno brani interese Albanaca, jer su mu ti glasovi važni za izbor na funkciju. Istu stvar moramo i mi da uradimo, da krenemo u ofanzivu da na sljedećim izborima Srbi pomognu Trampu da se to jasno vidi, što će državi i interesima za koje se bori biti od znatne pomoći”, ističe Dačić.

U SAD, inače, živi oko 650 000 Srba, navodi list.

NEMA KOMENTARA