Istraživanja pokazuju: Skoro 70 posto građana Hrvatske ne želi opoziv Milanovića

3
Radiosarajevo.ba
Istraživanja pokazuju: Skoro 70 posto građana Hrvatske ne želi opoziv Milanovića
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

RTL Danas je objavio istraživanje Promocije plus o predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću.

Prvo pitanje je bilo ko je kriv za trenutnu situaciju u njihovom odnosu. Podjednako su u krivu za gotovo 35 posto ispitanika ispitanih od 2. do 5. maja. Milanović je potpuno ili više u pravu za nešto manje od trećine (potpuno u pravu za 7, a više u pravu za 21.9 posto ispitanika), prenosi Index.

Za otprilike petinu Plenković je potpuno ili više u pravu (potpuno u pravu za 5.9 posto, a više u pravu za 16 posto ispitanika), a da su i premijer i predsjednik podjednako u pravu misli manje od 5 posto. Dok ostali, njih 9.7 posto ne znaju ili ne mogu odlučiti.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Kada su u pitanju birači SDP-a - njih 57.2 posto misli da Milanović ima pravo. A 65.4 posto HDZ-ovaca isto kaže za Plenkovića. Gotovo polovica Mostovih birača (49.4 posto) je na Milanovićevoj strani dok oni koji biraju Domovinski pokret – njih 40 posto misli da su obojica u krivu.

Glavni uzrok sukoba

Prije svega neslaganje karaktera i osobna netrpeljivost - za više od trećine (36.1 posto). Borba za prevlast u državi drugi je najčešći odgovor (15 posto). Slijede - želja premijera da ovlada svim polugama vlasti, uključujući vojsku i pravosuđe (7.9 posto).

Potom želja predsjednika da politički oslabi ili čak razjedini HDZ (6.7 posto ispitanika). Pretjeranu moć premijera kojemu smeta snažan predsjednik - kao razlog vidi 6.4 posto ispitanika. Tu su još želja predsjednika da se ograniči moć i vlast premijera i HDZ-a (5.1 posto), ali i namjera predsjednika da izvrši udar na vladajuću koaliciju i izazove nove izbore (2.6 posto).

Nakon sukoba oko zahtjeva za pomilovanjem Perkovića i Mustača – HDZ je odlučio bojkotirati predsjednika. Uslijedilo je to nakon što je Milanović Banske dvore, više od 2 mjeseca ostavio bez odgovora za sjednicom Vijeća za nacionalnu sigurnost oko Ukrajine.

Prekid suradnje

Nikako ili uglavnom ne - gotovo 70 posto. A podršku daje tek oko 15 posto ispitanika. Neki bi rado vidjeli opoziv predsjednika, uostalom takve ideje, ali bez stvarne namjere znale su se čuti u HDZ-u. Za većinu ispitanika takvo što ne dolazi u obzir.

Gotovo više od dvije trećine birača je protiv (68.6 posto), ali i nešto više od petine je za pokretanje opoziva sukladno Ustavu (22.2 posto). Kada govorimo o biračima – 94 posto SDP-ovih ne bi išlo tim putem, ali je svaki drugi HDZ-ov za opoziv Milanovića (55 posto).

Ideja da se predsjednika ne bira izravno nekad se mogla čuti i od samo predsjednika dok on to nije postao. Birači žele da tu promjena nema. Neposredni izbori su jedina opcija za čak 83.6 posto ispitanih.

Ovlasti predsjednika su vrlo ograničene i tu je potrebna suradnja s vladom. Za zadržavanje postojećih ovlasti nešto je manje od polovine ispitanih (48.8 posto) dok bi predsjedniku povećali ovlasti trećina anketiranih (32.9 posto).Da je komunikacija ispod razine kaže njih skoro 43 posto. Četvrtina je zadovoljna (25.9 posto). Da je bitno šta govori, a ne kako to kaže, misli njih više od 22 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije