Ispred kuće Vojislava Šešelja postavljen znak: 'Opasnost! Kuća ratnog zločinca!"

14
Radiosarajevo.ba
Ispred kuće Vojislava Šešelja postavljen znak: 'Opasnost! Kuća ratnog zločinca!"
Foto: Blic.rs / Vojislav Šešelj

Iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) stiglo je upozorenje javnosti na zločine protiv čovječnosti za koje je osuđen lider Srpske radikalne stranke, Vojislav Šešelj, koji je istovremeno i ovogodišnji kandidat za narodnog poslanika u Skupštini Srbije.

Aktivisti su postavili znakove u vojvođanskom selu Hrtkovci s natpisom: "Opasnost! Kuća ratnog zločinca!", a znakovi su postavljeni pored Šešeljeve kuće.

Iz Inicijative su poručili: "Želimo podsjetiti javnost na zločine protiv čovječnosti za koje je osuđen lider Srpske radikalne stranke i ovogodišnji kandidat za narodnog poslanika u Skupštini Srbije."

Horor u Britaniji: Čovjek sa mačetom na  stanici u Londonu, veći broj povrijeđenih

Horor u Britaniji: Čovjek sa mačetom na stanici u Londonu, veći broj povrijeđenih

Šešelj je najavio saradnju radikala sa Srpskom naprednom strankom (SNS) Aleksandra Vučića na izborima u Beogradu te gradovima i opštinama u Srbiji.

Izrazio je uvjerenje da će radikali ući u parlament te je spreman podržati Vučića kako bi se izbjegla koalicija s "izdajničkim strankama", kako je naveo.

Tabla u selu Hrtkovci ispred Šešeljeve kuće
Foto: YIHR: Tabla u selu Hrtkovci ispred Šešeljeve kuće

Vojislav Šešelj je kuću u Hrtkovcima kupio 2018. godine nakon presude Haškog tribunala. Osuđen je na deset godina zatvora zbog poticanja progona, deportacija i prisilnog raseljavanja Hrvata u selu Hrtkovci 1992. godine.

Šešelj je javno čitao imena Hrvata koji se moraju iseliti, što se smatra početkom progona Hrvata s područja Srijema i Bačke, a rezultiralo je smrću 25 osoba, dok se troje još uvijek vode kao nestali.

Unatoč presudi za ratni zločin, Šešelj je bio zastupnik u parlamentu Srbije od 2016. do 2020. godine. Nedavno ga je Haški sud optužio za nepoštovanje suda. Šešelj je bio u pritvoru Haškog suda od 2003. do novembra 2014., kada je pušten zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije