Ispovijest prvog izliječenog u Hrvatskoj: Govorio je o karantinu i simptomima

Radiosarajevo.ba
Ispovijest prvog izliječenog u Hrvatskoj: Govorio je o karantinu i simptomima
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U karantinu Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, u kojem borave blizanci oboljeli od novog soja koronavirusa, pali se crvena lampa - poziv da dođu do interfona preko kojeg komuniciraju s liječnicima i sestrama već 17 dana.

"Svi troje ste negativni", kaže liječnik s druge strane, misleći na oba brata blizanca, oboljela od koronavirusa, i djevojku jednog od njih, piše Jutarnji.hr.

Za prvooboljelog blizanca i njegovu djevojku to je bio prvi negativan nalaz, a drugom blizancu bio je drugi - onaj koji znači da je zdrav.

"Da, prva sam osoba u Hrvatskoj koja je otpuštena kući iz bolnice i prebolio sam koronavirus", kazao je mladić s kojim je Jutarnji.hr telefonski dok se on nalazi u svojem zagrebačkom stanu.

10 dana izolacije

Nismo mogli do njega jer je preporuka doktora da još deset dana bude u kućnoj izolaciji iz preventivnih razloga.

"Najnovija istraživanja su pokazala da se u nekim ekstremnim situacijama zarazan može biti i 25 dana, pa ćemo to poštovati. No, ja sam negativan i ovo je samo dodatna mjera", kaže nam.

Nakon što je u 15 sati saznao da je zdrav, doktor ga je upitao hoće li pričekati brata ili će otići kući.

"Rekao sam da bih, ako mogu, ja otišao. Na kraju krajeva, brat je negativan i očekujem da će i on danas, sutra izaći iz bolnice. A i predugo smo bili zajedno u par kvadrata pa da se malo odmorimo jedan od drugog", smije se presretni blizanac.

Osjećaj je, kaže, bio neopisiv. Toliko je bio uzbuđen jedino kad je prije nešto više od pola godine diplomirao.

U 17 sati ispred bolnice ga je nestrpljivo čekala majka.

"Jao, taj korak kad izlazim na otvoreni prostor. Nemate pojma koliko svi malo cijenimo što imamo", kaže.

Iz bolnice je izašao u dukserici, jakni, hlačama i tenisicama. U ruci je nosio plavu vreću u kojoj su bile dvije prazne torbe i otpusno pismo.

 

Pod strogim mjerama sigurnosti, 25. februara odvezen je u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Od tada nije vidio lice bez maske ili osobu koja im se približava bez zaštitnog odijela.

"Što se tiče samog tijeka bolesti, on je izgledao ovako: u bolnicu sam došao s temperaturom od 37,4 Celzijeva stupnja i to je bio jedini simptom koji sam imao tog dana - kazao je za Jutarnji.hr i nastavlja priču iz karantene. - Sljedeća dva dana temperatura se penjala do 38,5 i počeli su se pojavljivati simptomi klasični za gripu, bol u mišićima i zglobovima, ‘teška glava’ i opća slabost" - priča.

Nakon toga temperatura mu je pala na 37,5 stepeni, a već sljedeći dan gotovo je nije ni bilo.

"Zapravo sam šest dana imao neke simptome, a nakon toga je stalo. Ostao je samo kronični umor sljedećih nekoliko dana. Zbilja mi je teško procijeniti je li to bilo zbog bolesti ili su to posljedice toga što smo bili dugo u zatvorenom", ispričao je.

Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije