Hrvatska: Još dva slučaja COVID-19, sad je ukupno 27 oboljelih

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Još dva slučaja COVID-19, sad je ukupno 27 oboljelih
Čitalac/24sata.hr / Zagreb

Zaraženih: 134.804
Umrlih: 4.984
Oporavljenih: 70.394
Broj slučajeva u BiH: 11

Potvrđena su još dva slučaja zaraze u Hrvatskoj. Radi se o hrvatskim državljanima koji su došli iz Italije, a hospitalizirani su u Puli. Sada je ukupno 27 oboljelih osoba, navodi se u kratkom priopćenju Nacionalnog stožera Civilne zaštite Hrvatske.

U Hrvatskoj je tako potvrđeno 27. slučajeva oboljelih od COVID-19, infekcije koju uzrokuje virus SARS-CoV-2. Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu potvrđena je jedna zaražena osoba novim koronavirusom koja je hospitalizirana u Sisku te sada još dvoje u Puli.

Radi se o osobi koja je došla iz Italije, gdje je radila. Sama se prijavila graničnom policajcu te je sve dalje odrađeno prema protokolu struke.

Ranije je na presici Stožera potvrđena bolest kod petero ljudi, podsjeća Index.hr.

"Troje su bliski kontakti prva dva bolesnika iz Rijeke. Pod nadzorom su, bila je dulja inkubacija. Simptomi su blagi, gotovo da ih nema. Drugo dvoje su importirani, jedan se zarazio u Njemačkoj, drugi u Austriji. Jedan je sa srednje teškim oblikom bolesti, drugi je s blagim simptomima", rekla je Alemka Markotić.

Pod mjerama samoizolacije u Hrvatskoj je trenutno 5900 ljudi. Epidemiolozi prate njihovo stanje. "Jučer smo imali 168 kontakata pod intenzivnim praćenjem. Bit će ih još puno više, obzirom na tri novozaražena", izvijestio je u srijedu ujutro u Studiju 4 Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je na sjednici vlade novu mjeru suzbijanja širenja novog soja koronavirusa kojom se preporučuje odgoda ili ograničavanje okupljanja s više od stotinu ljudi. Predstavljajući mjere iznesene na sastanku Nacionalnog stožera Civilne zaštite u četvrtak u vladi Beroš je naveo da je preporuka do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi.

Stožer Civilne zaštite Zagrebačke županije donio je u tijeku dana zaključak kako preporučuje odgađanja svih skupova i organiziranih okupljanja bez obzira na veličinu na području Zagrebačke županije. Iz Županijskog stožera apeliraju na organizatore da se radi prevencije širenja novog soja koronavirusa drže preporuka Stožera i odgode sva događanja, a stanovnike Zagrebačke županije pozivaju da se ne odazivaju na skupove.

Dio zaposlenika Fonda za zaštitu okoliša Hrvatske poslan je kući jer su bili u kontaktu sa ženskom osobom koja je bila u kontaktu s frizerom koji je zaražen koronavirusom. Kako nam je kazala glasnogovornica, kući je poslano 40-ak, 50-ak zaposlenih jer je jedna od tih osoba bila u kontaktu sa zaraženom osobom.

Podsjetimo, prvi Hrvat koji je bio zaražen s COVID-19 oporavio se i jučer je izašao iz bolnice. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije