Ispovijest oca anoreksične djevojke: Htjela se ubiti!

Radiosarajevo.ba
Ispovijest oca anoreksične djevojke: Htjela se ubiti!
Osobe koje boluju od anoreksije često smatraju da su prekomjerne težine čak i onda kada to nije slučaj ili osjećaju intenzivni strah od debljanja.

Kada dijete razvije simptome anoreksije, roditelji se izgube u želji da pomognu djetetu. Zato njima prvima treba pomoć.

"Uzela bi trećinu banane i sat vremena je rezuckala na prozirne šnitice i onda to jela još narednih pola sata. I to bi bio njezin obrok. Zamislite da svoje dijete morate gledati svaki dan kako to radi", govori otac djevojke koja se borila i još uvijek se bori s anoreksijom.

Njihova je priča počela nakon njezinog 15. rođendana, piše Jutarnji.hr

Roditeljima je trebalo neko vrijeme da shvate da se nešto čudno događa.

"Primijetili smo da jako malo jede, pa da je sve mršavija, da je izgubila menstruaciju... Onda smo pokušali razgovarati. Bezbroj puta. Bezuspješno. Negirala je. Bila je i vrlo nervozna, atmosfera u kući napeta. Skrivala je i bacala hranu, bacala tanjure, lupala vratima, prijetila samoubojstvom, vrijeđala nas... Kažem joj dobro jutro, a ona odgovori izljevom bijesa. Cijela porodica je patila. Svi smo nervozni kad smo gladni, zamislite sad koliko je tek nervozan onaj koji nije danima ništa jeo. Kod takve osobe nervoza se nakuplja, ona razara sve oko sebe. I s takvom osobom nema smislene komunikacije", priča otac dubokim glasom, još uvijek polako i teško. Jer mu tema ni danas, kad je kći bolje, nije lagana.

"Moja kći danas normalno funkcionira i izvršava školske obaveze. Period restriktivne prehrane organizam je, srećom, preporodio bez oštećenja. No i dalje je taj odnos prema hrani specifičan. Uzima samo određene namirnice na strogo kontrolirani način. Sama si priprema obroke i jede što hoće i kada hoće. Mi ne sudjelujemo u njezinoj prehrani. Odvojili smo se od poremećaja prehrane. Da izbjegnemo manipulacije, izgovore, laganje, vrijeđanje... - objašnjava.

Cijelu priču možete pročitati OVDJE!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije