Ispovijest Afganistanke koja tvrdi da je zlostavljala hrvatska granična policija

5
Radiosarajevo.ba
Ispovijest Afganistanke koja tvrdi da je zlostavljala hrvatska granična policija
Nacional.hr / Ilustracija

Žena iz Afganistana, navodno je seksualno zlostavljana, držana pod nožem i primorana da se skine gola od strane hrvatskog graničnog policajca, tokom pretrage grupe migranata na granici s Bosnom.

Evropska komisija je ovo opisala kao ozbiljnu navodnu krivičnu akciju i pozvala hrvatske vlasti da temeljito istraže sve navode i nastave s relevantnim radnjama.

U ispovijesti, žena je rekla da je pokušala prijeći granicu s grupom od četvero druge osobe, uključujući dvoje djece, ali ih je zaustavio policajac koji je navodno u njih uperio pušku.

Afganistanci su zatražili azil. Međutim, prema svjedocima, jedan od policajaca je pocijepao papire i nasmijao se, prenosi The Guradian.

"Uvrijedio nas je, ošamario stariji muškarac koji je bio s nama i djecom i rekao nam da ispraznimo džepove i pokažemo im torbe. Zatim me odveo u stranu i počeo da pretražuje".

„Insistirala sam da me ne smije dodirivati. Pitao me zašto. Rekla sam mu jer sam žena i muslimanka i to je haram. Policajac me ošamario po glavi i rekao mi: ‘Ako ste musliman, zašto ste došli u Hrvatsku, zašto niste ostali u Bosni s muslimanima?", izjavila je žena.

Policajac je navodno uklonio žensku maramu i jaknu.

"Nakon što mi je skinuo jaknu, počeo je da mi dodiruje grudi, a ja sam počela da plačem", rekla je žena.

„Dala sam policajcu 50 eura koje sam imala u džepu, nadajući se da će me prestati dirati. Policajac mi je rekao da prestanem da plačem gestikulirajući da će me zadaviti ako nastavim. Bilo me je strah, ali sam prestala plakati. "

„Bila sam uplašena i u suzama. Zamolio me je da me odvede u šumu i pitao me razumijem li na šta misli. Tada me policajac uhvatio za rame i gurnuo u pravcu drugog oficira. Policajac koji me dodirnuo izvukao je nož i stavio mi ga na grlo. Rekao mi je da će me ubiti, ako ikada ikome nešto kažem", izjavila je žena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije