Invazija zmija u regiji, poskok ugrizao ženu pred kućom: 'Tu se igraju djeca'

0
Radiosarajevo.ba
Invazija zmija u regiji, poskok ugrizao ženu pred kućom: 'Tu se igraju djeca'
Foto: Profimedia / Poskok

U Hrvatskoj, u sinjskom naselju Glavice, zaseoku Dolići, 74-godišnjakinju je ispred njezine kuće ugrizla zmija otrovnica, piše Slobodna Dalmacija.

Najvjerojatnije se radilo o poskoku, najotrovnijoj zmiji u Hrvatskoj i regiji, jer je samo desetak minuta poslije ugriza počelo snažno djelovanje otrova što se manifestiralo oticanjem, krivljenjem čeljusti, povraćanjem... Pozvana ekipa Hitne medicinske pomoći stigla je u rekordnom roku i ženi pružila prvu pomoć, a potom su je odvezli na liječenje u KBC Split gdje je zadržana na Zaraznom odjelu.

O cijelom događaju posvjedočio je sin stradale žene.

Ne propustite: Baletni triptih 'Infinitas' na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo

Ne propustite: Baletni triptih 'Infinitas' na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo

"Ugriz se dogodio na deset-petnaest metara od naše porodične kuće, na prostoru gdje parkiramo automobile i gdje se često igraju djeca. Mater je krenula skloniti tu ostavljenu gajbu uz koju je bio i nekakav najlon.

U trenutku kada ih je krenula uzeti zmija ju je ugrizla. Odmah smo pozvali hitnu pomoć koji su je odvezli u bolnicu gdje se i sada nalazi. Dali su joj serum protiv zmijskog otrova i stanje joj je sada dobro.

Ona je inače pravi zmaj i ima zdrav organizam. Svega desetak-petnaest minuta prije nego je zmija ugrizla mater na tom prostoru su se igrala djeca. Niko od nas nije iznenađen što se otrovnica našla u samom naselju, između obiteljskih kuća.

Na cesti kroz selo može se vidjeti nekoliko pregaženih zmija, a posljednjih dana dok se vozi redovito nam zmije prelaze preko ceste. Kao da je ove godine posebna invazija", kaže naš sugovornik.

Ovaj slučaj, koji bi na sreću trebao imati zadovoljavajući ishod, još jedno je upozorenje građanima u ruralnim naseljima i svima koji pješače u prirodi da obrate najveću pažnju radi neželjenog susreta sa zmijama otrovnicama.

Za vrijeme jednog takvog pješačenja potpisnik ovih redaka prije osam dana na planini Visokoj kod Sinja imao je miroljubivi susret s riđovkom, a nedugo potom viđen je i poskok koji se udaljavao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije