I Kolinda se oglasila povodom revizije presude

Fena
I Kolinda se oglasila povodom revizije presude
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović apelirala je na političare u BiH da se umjesto na prošlost usredotoče na europski put svoje zemlje i važne odluke donose u institucijama.

"Poštujući prava svake države, pa tako i BiH, da koristi sve međunarodne pravne instrumente, ipak apeliram na stabilnost BiH kao države i da se tako ključne odluke donose unutar državnih institucija", izjavila je Grabar-Kitarović novinarima u Slavonskom Brodu.

"Apeliram na sve u BiH da se sjedne, razgovara, usredotoči na europski put BiH, a ne na prijepore iz prošlosti", istaknula je hrvatska predsjednica dodajući da će Hrvatska poduprijeti takvo usmjerenje.

Sličan poziv političarima u BiH uputilo je ranije u petak i hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.

Hrvatska je u petak poduprla stabilnosti BiH i pozvala ovdašnje vlasti da odluke donose u institucijama, nakon zahtjeva člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za revizijom presude međunarodnog suda protiv Srbije za genocid.

"Uvažavajući pravo BiH na korištenje svih instrumenata međunarodnog prava, Hrvatska ističe važnost očuvanja stabilnosti BiH i potrebu donošenja odluka u okviru institucija, a sukladno ustavnom načelu jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda", priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Hina.

"Zabrinuta zbog moguće destabilizacije, Hrvatska potiče bosanskohercegovačke dužnosnike da se usredotoče na europski i euroatlantski put BiH", ističe se u priopćenju i dodaje da će BiH biti jedna od tema na predstojećim sjednicama Vijeća za vanjske poslove EU-a i Europskog vijeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije