Reakcije / Dačić: Izetbegović kao da namjerno ugrožava stabilnost BiH i regije

23. 02. 2017. u 20:38:00 Fena

Shares: 0

Potez bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u dubokoj je suprotnosti s nastojanjima da se ostvari sveobuhvatno pomirenje u regiji, izjavio je u ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Istakao je da se time ugrožava stabilnost BiH, ali i regije.

Tim potezom regija se ponovno vraća u prošlost, ocijenio je Dačić tokom razgovora s generalnim direktorom EK za proširenje Christianom Danielssonom o situaciji u regiji, u svjetlu toga što je "na temelju odluke Izetbegovića, podnesen zahtjev Međunarodnom sudu pravde u Haagu za pokretanje procesa revizije presude protiv Srbije, bez suglasnosti Predsjedništva BiH".

Dačić je kazao kako Srbija duboko žali zbog ovakvog razvoja događaja i dodao da će poduzeti sve mjere da zaštiti svoje i interese srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Istaknuo je kako je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i očuvanju regionalne stabilnosti, naglasivši  potrebu da drugi regionalni akteri djeluju na isti način.

Poručio je kako će Srbija ostati dosljedna svojoj politici dobrosusjedskih odnosa i pomirenju u regiji, ali kako neće dozvoliti nikakva poniženja ili akte neprijateljstva prema srpskom narodu, javlja Tanjug.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA