I Hrvati imaju svoju "Srebrenu malinu": Jedan uređaj za zračenje plaćen 6 miliona kuna

2
Radiosarajevo.ba
I Hrvati imaju svoju "Srebrenu malinu": Jedan uređaj za zračenje plaćen 6 miliona kuna
Foto: Novi list / Velika afera u hrvatskom zdravstvu

Uskok još uvijek provodi istragu oko afere koju su otkrila 24sata, a koja se odnosi na nabavku uređaja za intraoperativno zračenje.

Taj uređaj je, navodno, plaćen vrtoglavih 6 miliona kuna (oko 1,5 miliona KM). U Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske odgovorili su nam da 'o navedenom predmetu traju izvidi nadležnih državnih tijela kojima su ustupljeni svi traženi dokumenti i informacije'.

Isti upit hrvatski mediji poslali su i KBC-u Sestre milosrdnice, na što su odgovorili kako njihova bolnica ne provodi istražne radnje u svezi nabave navedenog uređaja, iako to nije bilo ni pitanje.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Međutim, 24 sata pišu kako je Uskok ispitao osobe iz KBC-a Sestre milosrdnice, koje su imale veze s konkursom oko nabave uređaja.

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske prije više od mjesec dana potvrdilo da nadležna državna tijela vrše istragu vezano za kupovinu uređaja za koji je njihovo ministarstvo odobrilo 9 miliona kuna bez PDV-a (s PDV-om 11,2 miliona).

Jedna firma, koja je odabrana na konkursu taj je uređaj platila maksimalno 5,3 miliona kuna, a prodala ga je KBC-u za 11,2 miliona kuna s PDV-om.

Jedna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj takav je uređaj platila oko 5 miliona kuna.

Slučaj je ovo koji neodoljivo podsjeća na aferu koja i dan danas potresa bh. javnost kada je izvršena sporna nabavka 100 kineskih respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM u vremenu pandemije koronavirusa.

Suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u predmetu "Srebrena malina" i dalje je u toku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije