Hrvatski mediji dali osvrt: U BiH haos zbog nabavke vakcina

0
Radiosarajevo.ba
Hrvatski mediji dali osvrt: U BiH haos zbog nabavke vakcina
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Kompanija Pfizer odbacila je danas optužbe iz BiH kako ugrožava isporuku ranije dogovorene količine cjepiva protiv koronavirusa, uz poruku kako u slučaju te zemlje nemaju odgovarajućeg partnera na državnoj razini.

Niz najviših dužnosnika BiH ranije je optužilo Pfizer da praktično ucjenjuje tu zemlju postavljajući nove zahtjeve koje treba ispuniti kako bi ta kompanija isporučila cjepivo dogovoreno kroz mehanizam COVAX.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je izjavio kako Pfizer, postavljajući nove zahtjeve, sada pokušava postići veću cijenu svog cjepiva, što su iz američke farmaceutske kopmanije odlučno odbacili.

Agencija još nije službeno odobrila Pfizer

“Da bi cjepiva protiv COVID-19 bila isporučena, zemlje moraju imati dokumentaciju o nacionalnom regulatornom odobrenju cjepiva koje je izdala nadležna nacionalna regulatorna agencija, uvoznu dozvolu i potpisane sporazume o odšteti i odgovornosti", stoji u očitovanju Pfizera nakon optužbi iz BiH koje su objavili lokalni mediji.

Navodi se i kako je Pfizer, zajedno s mehanizmom COVAX spreman, na svaku vrstu saradnje s nadležnim tijelima vlasti u BiH da bi se cjepivo dostavilo što je prije moguće.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zapravo još nije dala službeno dopuštenje za upotrebu bilo kojeg drugog cjepiva osim ruskog Sputnika V, a i to su učinili tek nakon što je ministarstvo zdravlja RS samoinicijativno uvezlo dvije hiljade doza tog cjepiva kako bi ono bilo provjereno u laboratoriju Agencije.

Entiteti vode svoje politike, a država čeka odluke

Problem s nabavkom cjepiva ponovo je pokazao kako se u BiH zapravo ne zna ko je za što odgovoran, jer entiteti vode svoje politike, a država čeka njihove odluke i dogovore.

Predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić ranije je izjavio kako su u BiH automatski priznaju svi lijekovi odobreni za upotrebu u Europskoj uniji, no to se u slučaju cjepiva protiv koronavirusa pokazalo netačnim.

Zbog problema s nabavkom cjepiva u Sarajevu su se u četvrtak izvanredno sastali članovi Predsjedništva BiH, presjedavajući Vijeća ministara Tegeltija i dvojica entitetskih premijera.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon tog sastanka novinarima je kazao kako oni sada najodgovornijim smatraju COVAX.

"Naručili smo i platili 1,24 miliona doza i očekivali isporuku u prvom kvartalu ove godine", kazao je Dodik pojašnjavajući kako BiH sada sprema tužbu protiv COVAX-a "kojem su bespotrebno vjerovali".

Dodik je najavio kako će, bez obzira na to, RS nastaviti s nabavkom cjepiva iz Rusije te da idućeg vikenda taj entitet očekuje 20 hiljada doza Sputnika V.

Porast novozaraženih

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić istovremeno je potvrdio kako je prihvaćena ponuda iz Srbije da ta zemlja Federaciji BiH donira pet hiljada doza cjepiva kako bi se u tom entitetu barem počelo cijepiti zaposlene u zdravstvu i štićenike domova za starije osobe. "Hvala Vučiću i Srbiji na toj ponudi", kazao je Komšić.

Rasprava o tome tko je kriv što nema cjepiva u BiH rasplamsala se u trenutku kada se BiH suočava s pojačanim širenjem zaraze, jer je u četvrtak zabilježeno 757 novozaraženih, što je dvostruko više od dnevnog prosjeka u protekle dvije sedmice.

Šef laboratorija Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Teufik Goletić danas je potvrdio kako je u BiH do sada potvrđena prisutnost najmanje deset mutacija koronavirusa, a najviše ih je tzv. britanskog i češkog soja, piše Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije