Džaferović: FBiH mora nabaviti vakcine. Ne možemo više čekati, trpiti i odlagati

Radiosarajevo.ba
Džaferović: FBiH mora nabaviti vakcine. Ne možemo više čekati, trpiti i odlagati
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Šefik Džaferović

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Milorad Dodik, članovi Šefik Džaferović i Željko Komšić, održali su satanak danas sa premijerima na državnom i entitetskom nivou, kao i sa drugim zvaničnicima u vezi s nabavkom vakcina protiv koronavirusa.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je nakon sastanka prokomentarisao da je ovu državu iznevjerio COVAX mehanizam te kako je to neprihvatljivo.

Naglasio je da Predsjedništvo BiH nema nikakvih operativnih nadležnosti za nabavku vakcina.

"Održali smo danas sastanak kako bi vidjeli u čemu je problem. Neodrživo je ovo stanje da BiH, a posebno Federacija BiH još nije dobila vakcine", rekao je Džaferović.

Kazao je i kako BiH mora nabaviti te vakcine.

"Nema dileme, ne možemo više da trpimo, čekamo i odlažemo vakcinaciju", dodao je.

Napomenuo je i to da se treba iznaći način da do nabavke vakcina ipak dođe.

"Odgovorni iz entiteta RS su sami našli prometnika, ali u FBiH takav nije pronađen. Mislim da treba biti pronađen i uz maksimalnu transparentnost da se sve provede", rekao je.

Džaferović je na sastanku predlagao i da se hitno izmijene zakoni ukoliko je to potrebno da bi vakcine stigle, međutim rečeno je da to ne treba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije