Dodik: Ako dođe do probijanja rokova BiH će tužiti COVAX

0
Radiosarajevo.ba
Dodik: Ako dođe do probijanja rokova BiH će tužiti COVAX
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine održali su sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom, premijerima FBIH Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem premijerom RS-a.

Nakon sastanka, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da je jedna od tema bila nabavka vakcina, a druga sporazum sa Turskom u vezi izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo.

Dodik je kazao novinarima da je BiH sa stanovišta organa poduzela sve da dođe do određenih vakcina putem COVAX-a gdje je uplaćeno preko milion doza.

"Dogovoreno da bude isporučeno u prvom kvartalu. BiH s pravom zahtjeva da se počne sa isporukom i ukoliko dođe do probijanja roka da će BiH tužiti program u tom pogledu i krenuti nadoknadu”, kazao je Dodik.

Ovakva situacija sa COVAX-om nije pokazatelj diplomatske nemoći smatra ona i dodaje da je pokazano da je BiH bespotrebno vjerovala ovom programo.

On je opovrgnuo tvrdnje da BIH nema kapacitete za prihvat vakcine i istaknuo je da je to samo izvlačenje onih koji se već pokazuju nekorektnim.

“Dogovorili smo da Vijeće ministara sve vakcine koje se nabave s bilo kojeg nivoa oslobode PDV-a, to bi bio dodatni samo trošak. Predsjednik Vučić je ponudio 5.000 doza za FBiH jer RS koristi toliko doza za svoje zdravstvene radnike. Učesnici sastanka su prihvatili tu ponudu i ostalo je da FBiH uputi zahtjev za isporuku”, dodao je Milorad Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je poručio da je očigledno da je COVAX zatajio, te da očekuju da drugi europski programi dođu do nas.

"Kako stvari stoje danas niko ništa ne može sa sigurnošću reći”, zaključio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije