Hrvatska: Vraćaju se vjerska okupljanja?

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Vraćaju se vjerska okupljanja?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Nastavi li se pad broja zaraženih idućih dana, ukinut će se zabrana vjerskih okupljanja, odnosno moći će se slobodno ići na misna slavlja, piše Večernji.hr.

List navodi da će biti dio novog dogovora Hrvatske biskupske konferencije i Nacionalnog stožera civilne zaštite, koji bi mogao uslijediti već ovih dana. Procjenjuju kada bi se mogla ukinuti mjera vjerskog okupljanja, a to se odnosi i na ostale vjerske zajednice u Hrvatskoj.

Hrvatski su biskupi mjere, kojima nisu dopuštene mise s narodom i ostale pobožnosti te krštenja i vjenčanja, donijeli na prijedlog i u dogovoru s državnim vlastima.

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u razgovoru za Večernji list nedavno je kazao da su uspostavili odličan kontakt već prije, te da su odlično reagovali na predložene mjere. 

"Ako se papa Franjo drži mjera i preporuka, zašto se ne bi mogli držati i naši svećenici", rekao je Capak.

Ovog trenutka još se ne zna kako će izgledati ublažavanje crkvenih mjera. Pretpostavlja se da bi se mogle primijeniti neke mjere iz „poljskog modela“, s manjim brojem vjernika u crkvama i obveznom dezinfekcijom na ulazu.

Također, liberalizirati bi se mogao dio odluke prema krštenjima, vjenčanjima i podjeli sakramenta bolesničkog pomazanja. Svete pričesti za djecu i krizme zacijelo će biti odgođeni do daljnjega. No ako u sljedećih nekoliko dana broj novozaraženih nastavi padati, mise bi možda mogle biti dopuštene već ove nedjelje, piše Večernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije