Ne poštuju zabranu: Ponovo problemi ispred crkve u Splitu

Radiosarajevo.ba
Ne poštuju zabranu: Ponovo problemi ispred crkve u Splitu
Foto: Hanza Media / Crkva u Splitu

Malo prije 10 sati s crkve na splitskoj Sirobuji, uprkos zabrani, opet je počela misa.

Ispred ulaza u crkvu stoje dva policajca, tu je i desetak župljana, javlja Slobodna Dalmacija.

Neki župljani vrijeđaju policajce i govore: "Ovoga nije bilo ni u komunizmu".

Na parkiralištu u blizini crkve su dva komunalna redara. Policajci u civilu snimaju kamerama.

Na kraju su policajci uveli reda. Misa se održava, ali bez prisustva vjernika koji misu slušaju sa zvučnika, ispred crkve.

Podsjetimo, radi se o župi koju vodi don Josip Delaš, koji je već dobio prekršajnu prijavu zbog verbalnog napada na policajce.

Riječ je o svećeniku koji je prilikom policijske intervencije zazivao božju kaznu za policajce, a koronavirus je u razgovoru za Index.hr proglasio "američkim proizvodom", pri čemu je najavio i da će za Uskrs misu održati neovisno o zabrani.

Tokom mise na Uskrs napadnuta je novinarka. Grubo je odgurnuta te joj je na tlo bačen mobitel kojim je uživo prenosila nedozvoljeno okupljanje, nakon što su joj crkvenim vratima prikliještili ruku. Jedan od okupljenih na misi potom joj je mobitel nasilno otrgnuo iz ruke. Mobitel je razbijen, a s njim je u nepovrat otišao i dio snimljenog materijala, navodi Dalmatinski portal. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije