Hrvatska: Učiteljica tjerala djecu da kleče i da joj čiste cipele

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Učiteljica tjerala djecu da kleče i da joj čiste cipele
Foto: RTL / Tamara Tomić, majka jednog djeteta koje je pretrpjelo užas

Vršnjačko nasilje nad prvačićem u Kninu potreslo je Hrvatsku, a sada, čini se, stiže novi slučaj.

Prije dva dana RTL televizija izvijestila je o priči iz kninske Osnovne škole Dr. Franje Tuđmana gdje jedan učenik terorizira ostalu djecu i fizički ih maltretira, a ovaj put javili su se roditelji s potpuno drugim problemom - učiteljicom koja je, tvrde, djecu cijelo vrijeme vrijeđala i ponižavala do te mjere da su joj morala čak i - čistiti cipele, javlja RTL Televizija.

Ogorčene majke ispred kninske škole stoje zbog učiteljice koja je, tvrde, maltretirala njihovu djecu.

"Morali su pisati izljeve ljubavi prema njoj, što djeca nisu htjela, nego im je ona rekla da pišu. Tokom nošenja testa, radnih listića, slučajno joj stanu na nogu, nenamjerno, i ona ih pošalje po spužvu da joj obrišu cipele. Ja ne mogu zamisliti svoje dijete kako kleči pred cijelim razredom i njoj briše cipele, mislim da to nikako nije korektno", kaže Tamara Tomić, jedna od majki.

"Najgori mi je bio prvi dan škole"

Nakon što je sve prijavljeno Ministarstvu nauke i obrazovanja učiteljica je otišla na bolovanje.

"Najgori mi je bio prvi dan škole, nisam znala ko će ga dočekati hoće li biti neka zamjenska učiteljica, neka koja je već predavala ili će biti neka peta jer četiri učiteljice su se već u prvom razredu promijenile", kaže Tomić.

Roditelji su se pisanim i usmenim putem žalili svim institucijama, a jedna od majki Jovana Gašpar kaže kako se ''svi nadaju da će se nešto ipak promijeniti jer ovo je ipak za dobrobit djece".

Šta će biti s učiteljicom, još se ne zna.

Ministarstvo je odgovorilo kako je zatražilo hitno očitovanje škole: "Direktorica ističe kako je zatražila od Agencije za odgoj i obrazovanje stručno pedagoški nadzor po hitnom postupku, što im je obećano čim se učiteljica vrati s bolovanja. Također, direktorica ističe da se o svemu očitovala roditeljima."

Za djecu je, kažu njihove majke, sve ovo bilo traumatično.

"Jednostavno, dijete je zamrzilo školu. Dijete koje je jedva čekalo školu, koje je znalo i pisati, i čitati, i zbrajati, i oduzimati, ma sve, on je zamrzio školu i ne voli ići u školu. I uvijek je ista priča kad dođe iz škole - ko će biti sutra", kaže Tomić.

Direktorica škole poručila je u petak da nema komentara, a tokom dana javila nam se učiteljica i rekla da je riječ o ''nevjerojatnoj hajci određenog dijela roditelja i da ništa od ovoga nije tačno te da u 20 godina svoje karijere nikada ovako nešto nije doživjela''.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije