Hrvatska: Na tržištu pronađeno 7 lažnih vina u kojima su voda i šećer. Jedno je iz BiH

1
Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Na tržištu pronađeno 7 lažnih vina u kojima su voda i šećer. Jedno je iz BiH
Foto: Pixabay.com / Vino / Ilustracija

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata Hrvatske provela je analizu vina, a rezultati su pokazali da je među vinima na tržištu čak sedam lažnjaka. Četiri lažna vina su s Kosova, dva iz Hrvatske i jedno iz BiH.

Kako je potvrđeno za RTL, poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata je sukladno godišnjem programu rada za 2022. provela inspekcijske nadzore kvalitete vina i ostalih kategorija proizvoda od vinove loze sa zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog porijekla te bez njih.

"Do sada su obavljena 84 inspekcijska nadzora prilikom kojih je uzorkovano 84 vina, porijeklom iz Hrvatske, ostalih zemalja članica EU i trećih zemalja, od toga kod 14 službenih uzoraka vina provedene su analize stabilnih izotopa radi dokazivanja patvorenja. Radi se od četiri vina porijekom iz Hrvatske, jednom porijeklom iz EU (Italija) i devet porijeklom iz trećih zemalja i to pet iz R. Kosova, tri iz R. S. Makedonije i jedno iz BiH", rekli su iz Državnog inspektorata.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Vučić izvrijeđao hrvatsko vino, gradonačelnik Pule mu citira Balaševića

Vučić izvrijeđao hrvatsko vino, gradonačelnik Pule mu citira Balaševića

Dodavali vodu i šećer

Sedam vina patvoreno je dodavanjem vode i šećera čije porijeklo nije grožđe, pokazali su prošlosedmični rezultati analize iz laboratorija.

Radi se o četiri vina s Kosova, jednom vinu iz Bosne i Hercegovine, te dva vina iz Hrvatske. Od pet vina iz trećih zemlja, kod kojih je analiza službenog uzorka pokazala da se radi o patvorenim vinima, četiri vina su označena nazivom sorata vinove loze, i to dva su označena kao 'Rajnski rizling', jedno kao 'Graševina', jedno kao 'Vranac'. Inspekcije su još u toku.

Naime, sukladno odredbi članka 93. Zakona o vinu stranke odgovorne za kakvoću vina mogu zatražiti provedbu analize uzorka za drugu analizu za potrebe stranke, a ako rezultat druge analize nije u skladu s rezultatom prve analize nadležni inspektor može samoinicijativno ili na zahtjev stranke dostaviti treći referentni uzorak u ovlašteni laboratorij", naveli su iz Inspektorata.

Također, istaknuli su da Državni inspektorat u ranijim inspekcijama nije utvrdio patvorenje vina, što znači da je ovo prvi put da su među vinima pronađeni lažnjaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije