Inspekcija naredila da se iz kuhinje bh. institucija uništi skoro 90 kg mesa: Za sve "krive" paprike

2
I.S.
Inspekcija naredila da se iz kuhinje bh. institucija uništi skoro 90 kg mesa: Za sve "krive" paprike
Foto: Screenshot/ Radiosarajevo.ba / Inspekcija u bh. institucijama

Nakon što se u medijima pojavila informacijama o tome da je u restoranu Službe za zajedničke poslove Bosne i Hercegovine, koji se nalazi u Parlamentu BiH, došlo do trovanja filovanim paprikama, potražili smo informacije od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Kako su naveli za portal Radiosarajevo.ba, postupajući po telefonskoj prijavi jedne osobe. čiji su podaci službena tajna i za inspektore, o okolnostima konzumiranja filovanih paprika u restoranu koji posluje u sastavu Službe za zajedničke poslove BiH, veterinarski inspektor u timu sa inspektorom za hranu je u maju izvršio hitan usmjereni inspekcijski nadzor.

Tom prilikom su utvrdili sljedeće:

Slovenci uputili radikalan zahtjev zbog turista koji će ići preko Hrvatske: ‘Ovo traže prvi put'

Slovenci uputili radikalan zahtjev zbog turista koji će ići preko Hrvatske: ‘Ovo traže prvi put'

Ovo su cijene hrane i pića u institucijama BiH: Kafa 0,80 KM, čaj 0,70, jaje na oko 1,5 KM

Ovo su cijene hrane i pića u institucijama BiH: Kafa 0,80 KM, čaj 0,70, jaje na oko 1,5 KM

"Da su u kuhinji zatečena i zamrznuta unaprijed pripremljena jela (od kojih su neka ambalažirana u oštećene PVC vrećice), mliječni proizvod isteklog roka upotrebe, sirovine, pretežno meso i riba, bez deklaracija i mogućeg utvrđivanja sljedivosti u ukupnoj količini od 89,69 kilograma.

Proizvode u navedenoj količini inspektor je na licu mjesta proglasio higijenski neispravnim, te naredio njihovo uništenje putem KJKP 'RAD'.

S obzirom na to da se prijava odnosila na ispravnost gotovih jela, a da kontrolni uzorci istih, kao ni kontrolni uzorci ostalih jela služenih dan ranije, nisu zatečeni, inspektor je izvršio uzorkovanje gotovih jela služenih na dan kontrole, o čemu je sačinjen poseban zapisnik o uzorkovanju. Radi kontrole higijenskog stanja opreme i radnih površina kuhinje, kao i prostora za usluživanje, uzeti su i uzorci briseva sa navedenih površina.

Analizom uzoraka u Labaratorij za mikrobiološka ispitivanja živežnih namirnica, stočne hrane i predmeta opšte upotrebe – Veterinarski fakultet Sarajevo, dobijen je zadovoljavajući rezultat ispitivanja gotovog jela, dok rezultati ispitanih briseva površina nisu odgovarali Smjernicama o mikrobiološkim kriterijama za hranu.

Zapisnički naloženo uništenje sirovina provedeno je u ostavljenom roku, o čemu je postupajućem inspektoru na uvid data potvrda KJKP"Rad"d.o.o. o neškodljivom uništavanju, što inspektor konstatuje na poseban zapisnik 27.5.2022.godine.

Bh. inspekcija naložila uništavanje svježe breskve iz Italije: Pune su dimetoata

Bh. inspekcija naložila uništavanje svježe breskve iz Italije: Pune su dimetoata

Prednje navedenim, zaključena je inspekcija u predmetnom slučaju iz nadležnosti veterinarske inspekcije, dok je osim navedenog, inspektor za hranu vršio nadzor i poduzimao mjere i radnje i svoje nadležnosti, odnosno izdao rješenje o otklanjanu nedostataka zbog nepoštovanja procdura HACCP-a.

Nakon kontrolnog pregleda prostora kuhinje sa svom opremom i zatečenim sirovinama, te dokumentacije HACCP-a, utvrđeno da je subjekat u cjelosti postupio po svim tačkama rješenja inspektora za hranu.

Napominjemo, da o trovanju ne možemo govoriti s obzirom da navodi prijave nisu potkrijepljeni ljekarskim nalazom, odnosno medicinskom dokumentacijom", navodi se u saopćenju Kantonalne inspekcije za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije