Hrvatska mijenja politiku za porodične nasilnike: Obavezan pritvor umjesto zabrane prilaska!

1
Radiosarajevo.ba
Hrvatska mijenja politiku za porodične nasilnike: Obavezan pritvor umjesto zabrane prilaska!
Foto: Ilustracija / Porodično nasilje

U svakoj situaciji koja upućuje na opasnost od ponavljanja djela nasilnika će morati poslati iza rešetaka

Nakon nedavna dva slučaja brutalnog nasilja nad ženama u Gospiću i Novskoj, Ministarstvo pravosuđa priprema radikalan zaokret u sankcioniranju porodičnog nasilja, piše Jutarnji.hr

Neovisno o tome kakvi su stavovi, razmišljanja i procjene tužitelja ili sudaca koji odlučuju o pritvoru, u svakoj situaciji koja upućuje na opasnost od ponavljanja djela nasilnika će morati poslati iza rešetaka. Mjera opreza poput one zabrane prilaska, koja je bila izrečena i nasilniku u Gospiću i onom u Novskoj, a koja se izriče kao zamjena za istražni zatvor, više se ne bi mogla izreći u slučajevima nasilničkog kaznenog djela, kada je osnova za izricanje opasnost od ponavljanja kaznenog djela.

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Prijavljen za nasilje u porodici: Ugrizao policajca prilikom hapšenja

Prijavljen za nasilje u porodici: Ugrizao policajca prilikom hapšenja

"Ako postoji opasnost da će nasilnik ponoviti kazneno djelo, onda on predstavlja opasnost za žrtvu, ali i za društvo, stoga ne bi trebao biti na slobodi - kažu u Ministarstvu pravosuđa, koje osniva radnu skupinu za izmjene Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Zakona o sudovima i Sudskog registra te Sudskog poslovnika. Izmjene će biti gotove do kraja godine i uputiti se u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću", saopćeno je.

Osim što su već sada načisto s time da se nasilniku koji bi mogao ponovo podići ruku na žrtvu neće moći izricati mjera opreza, u Ministarstvu najavljuju i specijalizaciju sudaca koji će donositi odluke u ovoj vrsti postupaka.

" Po uzoru na obiteljske odjele, predložit će se specijalizacija sudaca za kaznena djela povezana s nasiljem u obitelji i nasiljem nad ženama. Cilj tih izmjena bit će da na sudovima koji su nadležni za postupanje u kaznenim i prekršajnim predmetima nasilja rade suci koji su specijalizirani za tu problematiku. Ti bi se suci licencirali na pet godina, a rad na tim predmetima posebno bi se pratio",  najavljuje Ministarstvo.

Idući smjer izmjena koje su definirane u Ministarstvu odnosi se na revidiranje kazni u okviru Kaznenog zakona i u okviru Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, pri čemu će poseban naglasak biti na strožem sankcioniranju kršenja mjera. Jasno je da će kažnjavanje morati biti strože, ali će se o visini kazni razgovarati unutar radne skupine koja će definirati konkretne prijedloge. Četvrti smjer odnosi se na veću zaštitu žrtve, pri čemu će se obratiti pozornost i na anonimizaciju sudskih odluka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije