Hrvatica Petra Dizdar iz Amerike prikuplja novac za opremu vatrogascima

Radiosarajevo.ba
Hrvatica Petra Dizdar iz Amerike prikuplja novac za opremu vatrogascima
Petra Dizdar, Hrvatica koja živi i radi u SAD-u na platformi GoFundMe pokrenula je kampanju u kojoj želi sakupiti novac kako bi vatrogascima u Hrvatskoj kupili opremu.

Naime, požari koji bijesne Dalmacijom ovih dana u prvi plan su stavili i radne uvjete vatrogasaca kojima očajnički nedostaje opreme, a neki na intervencije idu u prastarim opremama. Cilj je prikupiti 10.000 dolara, a u samo jednom danu ljudi su donirali već više od pola tog iznosa.

"Ideja je krenula spontano, nakon razgovora s roditeljima koji žive u Strožancu, okolici Splita gdje je vatra došla jako blizu kuća i nekoliko prijatelja tu u New Yorku koji su svi bili zabrinuti, ali nismo znali kako najbolje pomoći", kazala je Dizdar za 24sata.hr koja je uz prijateljicu Jasnu Čulić-Viskotu i potporu grupe Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka pokrenula kampanju kako bi prikupili novac i iskoristili ga za kupovinu i dostavu opreme vatrogasnim stanicama kojima je ta oprema najpotrebnija. 

"Nismo htjeli ići preko nikakvih organizacija, već smo htjeli organizirati i pokrenuti našu skupinu prijatelja te direktno granatirati da će sav prikupljeni prinos ići ka nabavi i dostavi. Podijelili smo stranicu za donacije preko Facebooka bez nekih velikih očekivanja, ali odaziv naše zajednice u Americi, prijatelja koji su posjetili Hrvatsku. Za 24 sata, link se podijelio više od 1.000 puta na Facebooku, a kampanja je primila više od 4.500 dolara, s tim da je moja kompanija u New Yorku odlučila donirati još 5.000 dolara", rekla je Petra Dizdar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije