Požari poharali regiju: Jesu li vatrogasci u BiH spremni odgovoriti izazovu

E. H.
Požari poharali regiju: Jesu li vatrogasci u BiH spremni odgovoriti izazovu
Veliki ljetni požari najaktuelnija su tema ovih dana u cjelokupnoj regionalnoj javnosti, koja je svjedočila brojnim opasnostima koje se javljaju uslijed nastanka požara.

No, nisu samo države regije te koje se bore s požarima nastalim usljed visokih temperatura, te smo svjedoci i velikih ljetnih požara širom Hercegovine, koji su posebno izraženi na planini Čvrsnici, na području Jablanice.

Vatrogasci svim silama pokušavaju zaštititi velika prostranstva i naselja u blizini kojih su požari izbili, no često ni nadljudski napori ne mogu pomoći kada je riječ o ovakvim požarima. Iz Federalne uprave Civilne zaštite ističu kako su predvidjeli da bi ovakve opasnosti mogle izbiti tokom ljeta, zbog čega su i upozoravali javnost i radili na prevenciji.

"Svakako smo mi u nekom svom planu i nekim svojim aktivnostima predvidjeli ovakva dešavanja tokom ljeta, te smo poslali neke preporuke kako se ponašati u ovakvim slučajevima i kako reagirati na velike požare otvorenog prostora. Nebrojeno mnogo puta smo upozoravali da su naši sugrađani uglavnom krivci za ovakve požare zbog nestručnog rukovanja otvorenim plamenom, paljenja vatre u šumama i nemarnog odnosa prema prirodi", kazao Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a za Radiosarajevo.ba.

On je pojasnio da veliki problemi nastaju na otvorenim prostorima gdje više nema naselja kao što je nekada bilo, te požar bude uočen tek kada poprimi velike razmjere. Posebno je problematično kada požare izazove udar groma ili velika toplota, i to u blizini niskog rastinja.

pozar_bukovik_RSA2.JPG - undefined

Radiosarajevo.ba, Ilustracija

Ipak, ističe kako građani, ako budu pažljivi, ne moraju strahovati od požara jer se čini sva kako bi opasnost bila uklonjena.

"Do nekog nenamjernog požara teško da može doći, jer teško da bi se šume zapalile same od sebe. Posebno u sjevernijim i centralnim dijelovima države, koji nisu izloženi velikom zagrijavanju. U Hercegovini je to specifično jer na malom rastinju mala iskra može izazvati požar što je itekako opasno, jer se takav požar brzo širi", dodaje Solak.

Njegov kolega, direktor Uprave Civilne zaštite Kantona Sarajevo Mustafa Kovač ističe kako su vatrogasci u Kantonu Sarajevo spremni odgovoriti na sve izazove, zahvaljujući dobroj predsezonskoj pripremi.

"Kroz sistem zaštite i spašavanja mi, a posebno vatrogasna brigada u našem sastavu, nastojimo da se pripremimo za svaku sezonu u skladu s prognozama koje imamo. Mislim da uspješno vladamo situacijom, pratimo stanje oko Kantona Sarajevo i sve držimo pod kontrolom", rekao je Kovač.

pozar_bukovik_RSA4.JPG - undefined

Radiosarajevo.ba: Ilustracija

On je pojasnio kako se prevencija vrši praćenjem stanja na otvorenim prostorima, kroz saradnju s brojnim drugim organizacijama, planinarima, lovačkim društvima i stanovništvom. Sve to se čini kako bi se požari, posebno šumski i na otvorenim prostorima, uočili što prije radi brze reakcije i sprečavanja daljeg širenja.

Dodaje i kako imaju sasvim dobar i zreo odnos sa svim organizacijama, a sve u cilju zaštite građana.

"Opremljenost vatrogasaca je veoma važan element, te smo mi u samo 4-5 posljednjih godina nabavili deset vatrogasnih vozila za naše profesionalne jedinice. Također, forsiramo saradnju i pomaganje dobrovoljnih vatrogasnih društava, zbog čega smo u mogućnosti u svakom trenutku mobilizirati 500-600 vatrogasaca ako bude potrebe. Uglavnom mogu reći da je situacija zadovoljavajuća, iako nikada nije optimalna, ali zahvaljujući organizaciji i opremljenosti držimo sve pod kontrolom i spremni smo odazvati se na svaki izazov", zaključio je Kovač.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije