HRT pitao hrvatskog ministra: Šta ako Hrvat ne bude na čelu Mostara?!

5
Radiosarajevo.ba
HRT pitao hrvatskog ministra: Šta ako Hrvat ne bude na čelu Mostara?!
Foto: HRT / Gordan Grlić Radman

Hrvatska nastavlja svoje uplitanje u političke odnose u Bosni i Hercegovini.

Valjda je iz tog razloga ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman večeras gostovao u centralnom Dnevniku Hrvatske radiotelevizije (HRT), gdje je govorio upravo o mostarskim lokalnim izborima.

Na direktno pitanje novinarke Zrinka Grancarić šta ukoliko Hrvat ne bude na čelu Mostara, hrvatski ministar je odgovorio:

"Ovo je praznik demokracije, kako su svi zaključili, a mi pozdravljamo kada su u lipnju politički lideri hrvatskog i bošnjačkog naroda potpisali sporazum najprije o lokalnim izboram u Mostaru, pa promjeni Izbornog zakona. Ovo je jako dobra poruka, zapravo inspiracija za što bržu implementaciju rezultata izbora u Mostaru. I onda, naravno, formiranje Gradskog vijeća i izbora gradonačelnika. On je posredno bira, potrebna je dvotrećinska većina glasova", kazao je Gordan Grlić Radman.

Nadalje, istakao je da je da vladajući HDZ Hrvatske podržao Marija Kordića, nositelja Gradske liste HDZ-a BiH.

"Mi smo podržali gospodina Marija Kordića. Mislim da bi on bio odličan gradonačelnik. Mi se naravno ne možemo miješati u izbore, ali podržati moralno
kandidata HDZ-a - možemo", rekao je hrvatski ministar.

Na pitanje je li na vidiku reforma Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, dodao je kako misli da se ide u tom smjeru.

"Čuli ste dobre izjave šefa delegacije EU Satlera, g. Inzka da je ovo prvi nagovještaj, dobra vijest, insprikacija za izborne reforme, tako da se nadam da će ići u sljedećem koraku izborni zakon u proljeće iduće godine", kazao je Grlić Radman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije