Hoyt Brian Yee: Srbija da izabere stolicu na kojoj će sjediti

Radiosarajevo.ba
Hoyt Brian Yee: Srbija da izabere stolicu na kojoj će sjediti
Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hoyt Brian Yee rekao je da Srbija ima mogućnost da ubrza proces ka Europskoj uniji (EU) i da je na njoj odluka na kojoj "stolici želi da sjedi"

On je napominuo da Beograd mora još jasnije da pokazuje partnerima u EU da se 100 posto kreće ka članstvu i da reforme sprovodi na najbrži mogući način.

“Mi se smatramo prijateljima i partnerima Srbije, a pravi prijatelji i partneri nisu oni koji govore ono što želite da čujete već ono što morate da čujete”, objasnio je Yee u intervjuu za N1 Hrvatska.

Mislim da, kao prijatelji i partneri Srbije, moramo Srbiji jasno reći da ona ima mogućnost da ubrza proces ka EU. To nije naša odluka, to je odluka Srbije, rekao je on.

Moraju oni odlučiti na kojoj stolici žele sjediti, mislim da oni moraju odlučiti kako brzo žele krenuti naprijed, ocijenio je Yee.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Američke Države vjeruju u važnu ulogu Srbije za stabilnost u regionu i u to da je važna saradnja Hrvatske i Srbije.

Taj odnos mora se poboljšati u 2018. godini. Mislim i da Srbija i Hrvatska shvataju koliko je važno riješiti bilateralna pitanja i ojačati bilateralne odnose, ukazao je Yee.

Postojala je politička volja da se razrješe ovi problemi, ali došlo je do prekida i bilo je uspona i padova u tom odnosu, podsjetio je on i istakao da postoji šansa da ove godine dođe do uspona.

Mislim da vlade dvije zemlje žele da poboljšaju odnose i mislim da je za to potrebna politička hrabrost. I to i Srbija i Hrvatska moraju naći, političku hrabrost bilo po pitanju nestalih, bilo po pitanju granica. Tada će obje zemlje moći da krenu dalje, rekao je američki diplomata.

Postoji volja u EU da prihvati nove kandidate, ako su te zemlje spremne na reforme, predočio je Yee i napomenuo da što brže Srbija i druge zemlje, koje žele da se pridruže EU, sprovedu reforme, to će brže da se dođe do napretka u pridruživanju EU.

On je ocijenio i da je predsjednik Aleksandar Vučić preduzeo neke veoma važne korake u pogledu jačanja demokratskih standarda u Srbiji, isto tako i u pogledu ekonomskog prosperiteta zemlje.

Pokušava Srbiju učiniti članicom EU. To je težak put, Srbija treba sprovesti brojne reforme, ali mi vjerujemo da Srbija ostvaruje napredak, on bi samo trebalo da se ostvaruje malo brže, dodao je on.

Ono što je važno za Srbiju je da ona treba nastaviti još jasnije pokazivati partnerima u EU da se 100 posto kreće ka članstvu i da čini sve što može kako bi sprovela reforme na najbrži mogući način, rekao je Ji.

Odgovarajući na pitanje da li bi nazvao prijetnjom ili nezgodnom situacijom kada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić novinare N1 označi da rade na "američkoj televiziji", Yee je odgovorio: "Ako vas i plaća onda vas sažaljevam. Šalim se, niste na platnoj listi američke vlade".

Naravno, dodao je on, da američka vlada ne plaća medijima, mi vjerujemo nezavisnim medijima.

Bilo da je riječ o Srbiji, Hrvatskoj, Poljskoj ili SAD, vjerujemo da vlast mora stvoriti prostor za nezavisne medije. Vlasti moraju zaštititi novinare i medije od pretnji, istakao je Yee.

Pravosuđa širom Europe moraju procesuirati one koji na nezakonit način žele ograničiti slobodu mediji. Političari, lideri imaju odgovornost da kažu da je i njima važno da mediji funkcionišu nezavisno, dodao je on.

Ne bih rekao da je neka zemlja gora od druge, izjavio je Yee, koji misli da su sve u regionu suočene sa istim izazovima tranzicije.

Ali mi i EU svojim programima pomoći podstičemo slobodno izvještavanje, poručio je on.

Važno je da mediji imaju slobodu, ali moraju to činiti odgovorno. Ono što se događa u Europi je da su bili slučajevi pretnji novinarima i urednicima, to je nešto što je imalo političku konotaciju i to je nešto što je neprimjereno, ukazao je Yee.

On je naglasio da slobodni mediji služe interesima građana i da svi slučajevi kršenja zakona jednostavno moraju biti procesuirani. Mislim da je to izazov i za naredne godine, naveo je on.

Moramo se pobrinuti da imamo slobodu, neovisnost medija, da je vlada partner medija. Istovremeno, mediji imaju odgovornost da izvještavaju tačno, naglasio je Yee.

Mislim da mediji moraju imati pravo na sumnju, imaju pravo da istražuju, izvještavaju o činjenicama na koje građani imaju pravo, rekao je Yee i ponovio da postoji odgovornost na obje strane.

Yee je rekao da Sjedinjene Američke Države neće zauzimati stranu u procesu arbitraže između Slovenije i Hrvatske, jer vjeruju da te dvije države to mogu same da riješe.

Traju razgovori na visokom nivou i vjerujemo da ćete u skoroj budućnosti doći do rješenja. Imate puno toga zajedničkog, članice ste Europske unije i NATO, imate puno zajedničkih interesa, rekao je Yee za N1 Hrvatska.

Naglasio je i da SAD smatraju da za sada nema potrebe za "Daytonom 2", ali je potrebno da se vlast u Bosni i Hercegovini (BiH) fokusira na prioritete koji će dovesti do političkih i ekonomskih reformi i ubrzanju procesa približavanja EU.

Prošle godine je došlo do pozitivnih pomaka na kojima treba graditi, naglasio je on i kao primjere naveo pridruživanje Crne Gore NATO, izbor proreformske i multietničke vlade u Makedoniji, kao i razgovore Kosova i Srbije o napretku odnosa.

Upitan o interesovanju ruske kompanije Rosnjeft za kompaniju INA, Yee je rekao da je interes SAD u LNG terminalu na Krku da pomognu Europi da postane manje ovisna o ruskom plinu.

“Naravno da nemamo ništa protiv da Rusija bude jedan od izvora prirodnog plina. Problem je u tome da je velik broj zemalja u Europi, posebno na Balkanu, ovisan o ruskom plinu”, ukazao je on.

Imati još jednu veliku rusku komapniju koja doprema plin ne čini uslugu ni Hrvatskoj, ni Europi, to ne povećava sigurnost. Mislim da su Europljani već vidjeli rezultat prevelike ovisnosti o ruskom plinu kada ga je Rusija koristila kao političko oružje, ukazao je Yee.

Govoreći o proširenju NATO, Yee je rekao je da ta Alijansa ima politiku otvorenih vrata i da nikoga ne prisiljava na članstvo.

Postoje neke zemlje u ovoj regiji koje se nadaju da se priključe, nije lako da se ispune svi uslovi, a ako su spremne na žrtve, teške odluke koje se odnose na odbranu, ali i na zadoviljenje demokratskih standarda, vladavine prava, slobode, te zemlje imaju pravo da odaberu i nijedna zemlja nema pravo da ulaže veto na to, uključujući Rusiju, zaključio je on.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije