Haos u Tirani: Dimne bombe u Parlamentu, sukobi s policijom na ulici

Anadolija
Haos u Tirani: Dimne bombe u Parlamentu, sukobi s policijom na ulici
Albanska policija sukobila se danas s pristalicama opozicije koji su ispred zgrade Parlamenta protestovali protiv izbora novog privremenog glavnog tužioca.

Sukobi su uslijedili nakon imenovanja Arte Marku za privemenog glavnog tužioca, što predstavnici opozicije smatraju neustavnim. 

Tenzija je bilo i u sali Parlamenta gdje su tokom sjednice pojedini predstavnici opozicije bacali dimne bombe. 

Uprkos tome Arta Marku je izabrana za privremenog glavnog tužioca s 69 glasova vladajuće Socijalističke partije albanskog premijera Edija Rame. Dva poslanika su bila protiv, dva su bila uzdržana, a poslanici opozicije su bojkotirali glasanje. 

Protestima ispred zgrade Parlamenta prisustvovale su pristalice albanske opozicije, predvođene Demokratskom partijom (PD), koji se protive proceduri izbora novog tužioca. 

U trenutku kada je grupa demonstranata pokušala probiti policijski kordon, došlo je do sukoba. Okupljeni su u pravcu zgrade Parlamenta bacali dimne bombe i kamenice, a u neredima je bilo i povrijeđenih. 

Predstavnici opozicije su zatražili od parlamentarne većine da povuče odluku o imenovanju privremenog glavnog tužioca, jer kako tvrde, ona nije u skladu sa Ustavom. 

Protestno okupljanje je osiguravao veliki broj policajaca. Arta Marku će dužnost privremenog državnog tužioca obavljati do osnivanja Visokog tužilačkog vijeća. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije