General JNA: Ja sam naredio raketiranje Banskih dvora jer se zmija bije u glavu

Radiosarajevo.ba
General JNA: Ja sam naredio raketiranje Banskih dvora jer se zmija bije u glavu
General bivše JNA Ljubomir Bajić, koji je kao tadašnji komandant Petog vazduhoplovnog korpusa, naredio raketiranje Banskih dvora, oktobra 1991. godine, kaže da se ne boji ničega, da je to uradio za svoju domovinu i svoj narod.

Kaže da je spreman da odgovara, ali svojoj državi, nakon što je Hrvatska, nakon 26 godina od tog događa, saopštila da je istraga završena i da su krivične prijave podnijete protiv petorice visokih oficira JNA, pet državljana Srbije i jednog državljanina Hrvatske.

Gostujući na beogradskoj TV Pink general Bajić je najpre podsjetio šta je sve prethodilo njegovoj naredbi da se raketiraju Banski dvori, sjedište prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Bajić je podsetio da je hrvatski vrh tada izdao naređenje na opšti napad na kasarne JNA na teritoriji Hrvatske, kada je došlo do predaje Varaždinskog korpusa, zatim koprivničke i bjelovarske, gde je prilikom predaje streljan komandant i još pet pripadnika brigade.

"Toj situaciji se moralo stati na kraj. Naređenje vojnog vrha je bilo da se za svaku kasarnu uništi jedan bitan objekat hrvatske paradržave. Ja sam odlučio da se izvrši napad na Banske dvore. Znao sam da je Tuđman u objektu... Na televiziji sam gledao njegovu konferenciju za novinare...", ispričao je general Bajić.

Za njega je Tuđman bio neprijatelj na čelu, kako je rekao, jedne paradržave i potrebno je, kaže, naprije se prisjetiti njegovih izjava koje su sve bile na tragu rata, a kao primjer je naveo: "Rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije željela" ili na onu da "Srbe treba udariti tako da nestanu".

"To govori da sam bio u pravu... Tuđman je bio zločinac", jasan je general Bajić, koji kaže da žali što je Tuđman izbegao taj napad.

"Žalim žrtve koje su pale..., a zna se da se zmija bije u glavu", naveo je general.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije