Tuča na derbiju dokaz da je potrebna oštrija primjena Zakona o navijačima

AA
Tuča na derbiju dokaz da je potrebna oštrija primjena Zakona o navijačima
Foto: AA / Tuča navijača na derbiju

Tuča u kojoj je tokom derbija između fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan povrijeđeno 18 navijača, trojica teže, a 26 privedeno, dokaz je da se postojeći Zakon o sprječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama ne primjenjuje i da je neophodna oštrija primjena, ocijenio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kriminolog Zlatko Nikolić.

Derbi, 156. po redu, koji je odigran prije nekoliko dana između dva srpska fudbalska rivala na stadionu u Humskoj, obilježila je tuča na južnoj tribini među navijačima Partizana, a na sjevernoj tribini su navijači Zvezde napravili bakljadu. Prvi incidenti su izbili oko 20. minuta, da bi u 40. minutu Žandarmerija morala da reaguje i izvede jednu grupu navijača sa tribine i stadiona. Sve to rezultiralo je povredama 18 navijača, trojica teže.

"Sve te bakljade, paljevine i tuče ne bi se ponavljale da se Zakon, koji je pravljen prema uzoru na engleski, primjenjuje", rekao je Nikolić.

Kada je 1985. godine na stadionu Heysel na meču protiv Liverpula poginulo 39 navijača Juventusa, tadašnja premijerka Margaret Thatcher je okrivila huligane iz Liverpula i pooštrila mjere u borbi protiv nasilja. UEFA je zabranila učešće engleskim klubovima u Evropi, na period od pet godina, a svi koji su učestvovali, kako u organizaciji, tako i sprovođenju nasilja, osuđeni su na višegodišnje kazne zatvora.

"Razlika između engleskog i našeg zakona je u primjeni, odnosno u tome što se kod nas Zakon ne primjenjuje. Polovina privedenih navijača nakon ovog derbija je već privođena ranije i onda oni budu pušteni, a procesuiranje je samo djelimično. Kod nas se ne primjenjuje ni mjera udaljavanja", dodao je Nikolić.

Prema Zakonu Srbije, organizator utakmice (sportski savez, sportski klub, sportska organizacija) u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, dužan je da omogući bezbjedno održavanje utakmice svo vrijeme trajanja (dva sata prije početka utakmice do dva sata po završetku meča).

Nakon derbija, privedeno je 26 navijača, među kojima i šest građana Hrvatske. Oni su, zbog sumnje za nerede na fudbalskom derbiju saslušani u Tužilaštvu u Beogradu. Petorici koji su se branili ćutanjem je određen pritvor do 30 dana, dok je šesti privedeni u bolnici. Kazna za djelo za koje su osumnjičeni je i do 12 godina zatvora.

"Ne znam šta su radili ne samo huligani, nego i kriminalci iz pojedinih republika bivše Jugoslavije i nekih drugih zemalja, jer nisu došli da gledaju. Učestvovali su u organizovanju i izazivanju nasilja i naravno da će odgovarati. To što ste Hrvat ili građanin Hrvatske, ne ekskulpira vas od prekršajne i krivične odgovornosti", rekao je nakon derbija predshednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je tada rekao i da će svi koji su "organizovanjem ili izazivanjem učestvovali u tom zlodjelu i te kako da odgovaraju", na šta kriminolog Zlatko Nikolić dodaje da organizatori treba da snose i krivičnu odgovornost.

"Krivična odgovornost mora da bude i za organizatore, a ne samo prekršajna. Ako ćemo po Zakonu, svi koji su - na ovaj ili onaj način, činjenjem ili nečinjenjem doprinijeli ovome što se dogodilo, treba da budu jednako tretirani. Posljednji događaj govori o tome da se isplati biti naopak, jer je biti navijač radno mjesto, oni dobijaju pare za to, a oni koji manipulišu njima (političari, biznismeni) koriste ih za ostvarivanje sopstvenih ciljeva", zaključuje Nikolić.

Podsjetimo, sukob je trajao oko 15 minuta, a nakon toga na atletsku stazu je izbačena grupa momaka sa brojnim ranama i skinutih do pojasa, a među kojima je bilo i potpuno golih.

Evropski mediji okarakterisali su derbi kao "krvavu bitku", "erupciju nasilja", "najhaotičniji derbi". Loša slika je poslata u svijet, ne samo o fudbalu, nego i o čitavoj državi Srbiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije