Haos u N. Pazaru nakon izbora: Sukobile se pristalice vlasti i opozicije, policija spriječila nerede

1
Radiosarajevo.ba
Haos u N. Pazaru nakon izbora: Sukobile se pristalice vlasti i opozicije, policija spriječila nerede
Foto: Printscreen / Sukob u Novom Pazaru

Policija u Novom Pazaru spriječila je 21. decembra sukobe pristalica vladajuće i opozicionih stranaka u tom gradu na jugoistoku Srbije.

Do verbalnog obračuna dve grupe došlo je tokom protesta opozicionih partija, koje tvrde da su lokalni izbori u Novom Pazaru pokradeni.

Samo stotinak metara od njih, funkcioneri i simpatizeri vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP), koja je prema preliminarnim rezultatima osvojila najveći broj glasova, pratili su na video bimu fudbalsku utakmicu.

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Dvije grupe okupljenih krenule su jedne ka drugoj uz pogrdna dovikivanja, a fizički sukob spriječili su kordoni policije.

Opozicione Stranka pravde i pomirenja (SPP), Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Građanski pokret Sandžaka (GPS) tvrde da im je otet jedan odbornički mandat zbog čega ne mogu da formiraju lokalnu vlast.

Hanadi Hajdinović iz SDA Sandžaka izjavila je na protestu da Gradska izborna komisija pokušava da prekroji izbornu volju građana.

Opozicija u N. Pazaru najavljuje proteste i '5. oktobar': Je li 1.700 listića nezakonito poništeno?

Opozicija u N. Pazaru najavljuje proteste i '5. oktobar': Je li 1.700 listića nezakonito poništeno?

"U ovim momentima je važno da zajedno ne dozvolimo prekrajanje izborne volje, uprokos ucjenama i zastrašivanjima. Narod je prethodnoj vlasti rekao da odlazi i zato oni moraju otići", rekla je Hajdinović.

Nosilac liste SPP Edin Đerlek izjavio je da su predstavnici te liste na uzorku od 15 posto biračkih mesta uočili ogroman broj nepravilnosti, te pozvao izbornu komisiju da im omogući uvid u kompletan birački materijal.

Okupljeni su na drugom po redu protestu opozicije pod nazivom "Zaštitimo izbornu volju" uzvikivali "Lopovi i "Uprava napolje".

Bogu hvala, spriječili smo incidente. Narod nije nasjeo na provokacije grupe kriminalaca ispred gradske uprave u Novom Pazaru. Želimo gradsku upravu čistu od kriminalaca #UpravaNapolje ✊🏻

Posted by Usame Zukorlić on Thursday, December 21, 2023

Vladajuća SDP odbacila je optužbe o izbornoj krađi.

Nosilac liste Nihat Biševac rekao je 21. decembra da neće više biti gradonačelnik ukoliko se utvrdi da je "bar jedan glas građana ukraden".

On je na konferenciji za novinare izjavio da su izbori bili jedni od najboljih od početka uvođenja višepartijskog sistema u Novom Pazaru.

"Baš zbog toga i bole ove optužbe i napadi koji su krenuli posle objavljivanja izbornih rezultata, a sve sa ciljem da se promeni izborna volja građana koji su nam na ovim izborima dali četvorogodišnji mandat", kazao je Biševac.

PRESS SDP

PRESS SDP

Posted by A1tv.net on Friday, December 22, 2023

Najavio je da će SDP sa koalicionim partnerom, Srpskom naprednom strankom (SNS), ubrzo formirati vlast.

Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije, lista SDP osvojila je 19 mandata, pa sa dosadašnjim partnerima, Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije (pet mandata), imaju minimalnu većinu, 24 od 47 odbornika.

Opozicija tvrdi da je listi GPS oduzet jedan odbornički mandat, koji bi bio dovoljan da sa SPP (12 mandata) i SDA Sandžaka (10 mandata) imaju većinu, javlja RSE.

U Srbiji su 17. decembra održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opština.

Protest u Novom Pazaru na ivici incidenta

Posted by Novi Pazar Danas on Thursday, December 21, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije