Opozicija u N. Pazaru najavljuje proteste i '5. oktobar': Je li 1.700 listića nezakonito poništeno?

0
Radiosarajevo.ba
Opozicija u N. Pazaru najavljuje proteste i '5. oktobar': Je li 1.700 listića nezakonito poništeno?
Foto: Kolaž / Opozicija u N. Pazaru optužuje SDP za izbornu krađu

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, predstavnici Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA), Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) podržali su tvrdnju Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) da Gradska izborna komisija (GIK) Novog Pazara pokušava da preotme jedan mandat, koji nedostaje Sandžačkoj demokratskoj partiji za formiranje vlasti u Novom Pazaru nakon izbora u Srbiji.

Edin Zećirović iz GPS-a izrazio je 'rješenost za odbranu izborne volje građana' i najavio borbu za mandat koji bi mogao uticati na sastav nove lokalne vlasti.

Predstavnici opozicionih lista tvrde da je aktuelna vlast u Novom Pazaru 'pribjegla svim poznatim metodama prekrajanja izborne volje građana' i traže od GIK-a da jasno i nedvosmisleno pokaže i dokaže kako je vršena raspodjela mandata.

Lopovi u Zagrebu raznijeli bankomat, građane probudila snažna eksplozija

Lopovi u Zagrebu raznijeli bankomat, građane probudila snažna eksplozija

"Ako podijelite broj glasova koje je SDP dobila na izborima sa brojem mandata i broj glasova koje je dobio GPS, vidjećete da je to ogromna disproporcija", rekao je Žećirović.

Edin Numanović (SPP), Ahmedin Škrijelj (SDA) i Edin Žećirović (GPS) izrazili su nezadovoljstvo namjerom GIK-a da objavi preliminarne izborne rezultate, tvrdeći da bi to bio nezakonit potez.

Iznijeli su tvrdnju da su ubijedili predsjednika GIK Radoslava Milića da odustane od namjere da danas saopći preliminarne izborne rezultate, čime bi, kako su kazali, 'izvršio nečiji nalog, ali i sproveo u djelo nezakonitu odluku'.

Haos u Beogradu, opozicija organizovala proteste: Traže poništavanje izbora za gradsku skupštinu

Haos u Beogradu, opozicija organizovala proteste: Traže poništavanje izbora za gradsku skupštinu

Opozicione stranke najavljuju da će sačekati zakonske rokove kako bi GIK donijela zakonitu odluku, ali ukoliko se situacija ne riješi, ne isključuju mogućnost protesta.

'Mi nismo imali 5. oktobar, ali ćemo ga možda imati 20. decembra', rekao je Edin Zećirović iz GPS.

Iz Stranke pravde i pomirenja oglasili su se saopćenjem u kojem navode da su se u toku izbornog dana desile nepravilnosti.

"Naša analiza i informacije prikupljene iz zapisnika pokazuju da opozicija ima većinu od potrebna 24 odbornika, što vladajuća garnitura odbija. Suočavamo se sa brojnim nepravilnostima kao što su prepravljanje zapisnika i skrivanje zapisnika sa lokalnih izbora od opozicinih kontrolora na nizu biračkih mjesta.

Također, bilo je primetnih opstrukcija koje su ometale završetak glasanja na nekim biralištima, pa smo na rezultate izbora sa nekih biračkih mjesta čekali skoro cijelu noć, kada su se džakovi sa materijalom da nekih biračkih mjesta pojavili u sali za prijem materijala iz pravca prostorija gradske uprave.

Stigli najnoviji rezultati izbora u Srbiji: Evo kakvo je stanje na vrhu

Stigli najnoviji rezultati izbora u Srbiji: Evo kakvo je stanje na vrhu

Posebnu zabrinutost izaziva činjenica da postoji značajna razlika u broju glasova SDP stranke na parlamentarnim i lokalnim izborima, koja iznosi skoro 3.900 glasova bez srpskih glasova. Ovo ukazuje na moguću ozbiljnu krađu glasova i manipulaciju izbornim rezultatima na lokalnim izborima.

Zbog svega navedenog, uputili smo zahtjev za detaljni pregled kompletnog izbornog materijala da preko naših članova u Gradskoj izbornoj komisiji, usljed čega je odloženo proglašenje preliminarnih rezultata izbora koji si bili najavljeni za danas. Sumnjamo na ozbiljnu krađu izborne volje građana Novog Pazara.

Na kraju, želimo da istaknemo i našu sumnju da se među 1.700 nevažećih listića nalaze glasovi opozicije koji su nezakonito poništeni.

Pozivamo sve nadležne organe da se uključe u rješavanje ovih pitanja. Pravo na slobodne i poštene izbore je temelj vladavine prava, i mi ćemo se za to pravo boriti do kraja u našem gradu Novom Pazaru", navodi se u saopćenju SPP-a.

Aleksandar Vučić najavio ubjedljivu pobjedu: 'U Beogradu smo osvojili najviše glasova'

Aleksandar Vučić najavio ubjedljivu pobjedu: 'U Beogradu smo osvojili najviše glasova'

Podsjetimo, 5. oktobra 2000. godine pao je režim Slobodana Miloševića. Više stotina hiljada ljudi iz cijele Srbije provelo je taj četvrtak u Beogradu, ispred i u Narodnoj skupštini, zahtjevajući priznavanje izborne volje građana na izborima za predsjednika Savezne Republike Jugoslavije i poslanike savezne i lokalnih skupština održanih 24. septembra.

Protesti su rezultirali time da 6. oktobra 2000. godine u deset i trideset uveče Slobodan Milošević stane pred televizijske kamere kako bi objavio da više nije predsjednik Savezne Republike Jugoslavije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije