Aleksandar Vučić najavio ubjedljivu pobjedu: 'U Beogradu smo osvojili najviše glasova'

8
Radiosarajevo.ba
Aleksandar Vučić najavio ubjedljivu pobjedu: 'U Beogradu smo osvojili najviše glasova'
Foto: Anadolija / Aleksandar Vučić

Poštovani građani Srbije, mi ćemo vam saopštiti, da vas ne gnjavim, više o pravcu i politici Srbije. Reći ću naravno i za Beograd preliminarne rezultate. I u Beogradu nesumnjivo najviše glasova osvojila je lista 'Srbija ne sme da stane'.

Rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u svom prvom obraćanju u nedjelju, 17. decembra, oko 22.30 sati.

“Iako su govorili neće tako biti, nesumnjivo najviše glasova osvojila je lista 'Srbija ne sme da stane'. Postoje izbori o kojima niko nije govorio, a riječ je o izborima za pokrajinsku skupštinu Vojvodine. Znate da je tamo 120 zastupnika, od toga uvjerljiva apsolutna većina ima lista 'Srbija ne sme da stane'. Lista će imati između 67 i 69 zastupnika od mogućih 120. Drugoplasirana je lista Srbija protiv nasilja sa 28 lili 29 mandata, Mađari s 8 mandata, SPS sa 6 mandata, DSS s 4 mandata i nekakava Ruska stranka jedan mandata.

Uživo: Finale Eurosonga - završeno glasanje, u toku čitanje rezultata žirija

Uživo: Finale Eurosonga - završeno glasanje, u toku čitanje rezultata žirija

Kad bi zbrojili sve s našim tradicionalnim partnerima, imamo 84 mandata od 120, to je skoro 75 posto. Što se tiče Republike Srbije, a još nismo ubacili Kosovo, gdje je lista 'Srbija ne sme da stane' osvojila 74,2 posto glasova, a lista Srbija protiv nasilja tek nešto više od pet posto. Ozbiljnost i odgovornost su doprinijeli ovom rezultatu, nemojte podcjenjivati tih pet posto.

Na uzorku od 76 posto obrađenih glasova, moguće je da se stvar promijeni za plus minus jedan posto, ali samo kod velikih. Srbija ne sme da stane je na 46,5 posto, Srbija ne sme da stane, Dačić 6,4 posto, Nada 4,9 posto… Lista 'Srbija ne smije da stane' će svakako imati više od 127 mandata. Jedna lista će imati apsolutnu većinu.

Dosad nismo pronašli nijedno biračko mjesto na kojem je lista 'Srbija ne sme da stane' osvojila manje glasova u apsolutnom iznosu nego na prošlim iznosima. Što se Beograda tiče Lista 'Srbija ne sme da stane' je prva s 38,5 posto, drugoplasirana lista je s 35 posto Srbija protiv nasilja, trećeplasirani je na 6 posto Nada, a zatim na 5,4 SPS i 5,1 posto Nestorović.

Nevjerovatne scene: Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić u Beogradu čuva leđa Ani Brnabić

Nevjerovatne scene: Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić u Beogradu čuva leđa Ani Brnabić

U mandatima da prevedem, iako se neće znati tko će formirati vlasti, očigledno je da ovisi o dva faktora. Jedno je s kim će formirati većinu Nestorović jer ima 6 mandata. Ima još jedan faktor, Dveri i Zavetnici su u ovom trenutku na 2,8 posto i oni imaju šansu prijeći prag.

Ako smijem sumirati, apsolutna pobjeda zbog koje sam izuzetno sretan i sve što smo vam govorili, nikad nismo lagali nijednog trenutka. Znamo što smo učinili i znamo koliko će toga teškog biti pred nama. Nama je važno da ujedinimo narod i ljude, ko go bude vladao u Beogradu, da ti ljudi znaju ko želi Srbiji dobro, a narodu smo obećali da će Srbija biti drugačija zemlja da je neće prepoznati nakon tri godina. Ovo je drugi najbolji rezultat u 11 godina vladavine”, rekao je Vučić zahvalivši se svima.

Na portalu Radiosarajevo.ba pratite iz minuta u minut sva dešavanja na izborima u Srbiji, te reakcije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske... i drugih država Balkana i Europske unije, na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije