Haos u Crnoj Gori, Vlada je pred padom, a izgledan je novi premijer: ‘Izdajnik!‘

5
Radiosarajevo.ba
Haos u Crnoj Gori, Vlada je pred padom, a izgledan je novi premijer: ‘Izdajnik!‘
Foto: Kolaž / Dritan Abazović i Zdravko Krivokapić

Dolazi li kraj krizi vlasti u Crnoj Gori, koja traje već nekoliko mjeseci!? Čini se da bi se sve moglo razriješiti ovih dana, a kulminacija bi se trebala dogoditi u četvrtak 3. februara, odnosno u petak 4. februara 2022. godine, kad bi konačno, nakon što se već dugo provlačila kroz iglene uši, trebala pasti vlada premijera Zdravka Krivokapića.

Naime, potpredsjednik vlade Dritan Abazović, šef Građanskog pokreta URA i lider koalicije Crno na bijelo, uz pomoć ostale procrnogorske opozicije - DPS-a, SDP-a, SD-a i manjinskih stranaka Albanaca i Bošnjaka - zatražio je vanredno zasjedanje skupštine na kojoj bi se trebalo odlučiti o sudbini Zdravka Krivokapića. Prema najavama većine crnogorskih medija, Dritan Abazović za svoj prijedlog već ima neophodni 41 zastupnički glas, piše Jutarnji.

Podsjetimo da je Krivokapićeva prosrbijanska vlada ionako imala samo jedan glas viška u skupštini, a sada se taj jedan glas prelio na drugu stranu. Glasalo bi se i o smjeni predsjednika skupštine Alekse Bečića.

Novi selektor Zmajeva otkrio planove: "Tražimo zamjenu za Terzića, promijenit ćemo i način igre"

Novi selektor Zmajeva otkrio planove: "Tražimo zamjenu za Terzića, promijenit ćemo i način igre"

Strasti su uzavrele jer se politička pozicija korjenito može izmijeniti, a očito su na red došli još jedni "historijski i sudbonosni" izbori, koji će ponovno odlučivati o opstanku Crne Gore kao samostalne i suverene države. Abazovića već prozivaju kao izdajnika i prevratnika, iako se odmah nakon što je on ušao u prosrbijansku vladu postavilo pitanje njegovog učestvovanja u takvoj vlasti.

"Kad spojite političku prevaru, političko licemjerstvo, politički nemoral, politički kukavičluk i političku izdaju, dobijete veliku narodnu izdaju. Izdaju epskih razmjera. Izdaju stoljeća. Izdaju kakvu ne pamti Crna Gora. Zato, ako izdaja narodne volje dovede do toga da ponovo budem opozicijski zastupnik, bit će mi čast nastaviti predvoditi nepokolebljivi i hrabri narod Crne Gore, svih vjera i nacija", rekao je Bečić, a odmah mu je odgovorio Nik Gjeloshaj, lider manjinske stranke Albanska alternativa.

"Kad pročitate ovih dana riječ ‘izdaja‘, znajte da je to grčevita obrana fotelja", kaže, pak, albanski čelnik.

Zanimljivo da će dan prije, 3. februara, biti održana sjednica na kojoj će premijer Krivokapić pokušati skinuti Dritana Abazovića s dužnosti potpredsjednika, ali kako stvari stoje, bit će to uzaludan pokušaj jer neće imati dovoljno glasova.

Ostatak teksta čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije