Haos u Beogradu: Opozicija pokušava da uđe u Skupštinu, građani uzvikuju 'uhapsite Vučića!'

8
Radiosarajevo.ba
Haos u Beogradu: Opozicija pokušava da uđe u Skupštinu, građani uzvikuju 'uhapsite Vučića!'
Prtscr / Twitter / Drama u Beogradu, 24. decembar 2023.

U Beogradu je u toku veliki protest građana i opozicije, koji je počeo ispred sjedišta Republičke izborne komisije (RIK). Njihov je zahtjev da se ponište izbori i raspišu novi zbog ogromnih nepravilnosti.

Građani i predstavnici opozicije već sedmi dan protestima ispred RIK-a zahtijevaju da se ponište izbori i raspišu novi zbog, kako tvrde, ogromnih nepravilnosti, a lideri opozicije pozvali su građane da danas dođu ispred zgrade RIK-a i brane izbornu volju.

Potpredsjednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić već sedam dana zaredom štrajkuje glađu, a danas je drugi dan tokom kojeg prima infuziju jer joj zdravlje ugroženo. Tepić je u štrajk stupila nakon izbora, a iz SSP je ranije saopšteno da "ona ne odustaje i da je odlučna da do kraja ostane u ovoj borbi sve do poništenja izbora koji su brutalno pokradeni od strane SNS-a i Aleksandra Vučića".

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Veliki broj građana okupio se na večerašnjem protestu ispred RIK-a, a saobraćaj u ulici Kralja Milana je blokiran. Okupljeni nose transparente, uzvikuju "Lopovi, lopovi" i duvaju u pištaljke, a potom su se premjestili ispred Skupštine.

Nakon što su se građanima obratili  brojni predstavnici opozicije, Miroslav Aleksić je prisutne pozvao da naprave prsten oko Predsjedništva, a poslanike da uđu u zgradu i obrate se sa balkona.

[twitter]https://twitter.com/NarodniPokretS/status/1738984798201241677[/twitter]

"Slušaj me prevarantu i lopove sa Andrićevog venca, uhvaćen si u lopovloku i ovo ti neće proći", rekao je Aleksić i poručio je tužilaštvu i policiji da ih građani plaćaju i da njih treba da štite, a ne da učestvuju u lopovluku.

U tom trenutku su se opozicioni poslanici našli ispred ulaznih vrata RIK-a, pozivajući da se otvore vrata, dok građani skandiraju "uhapsite Vučića", "otvaraj, otvaraj" i "ulazi, ulazi". Nova.rs javlja da je staklo na vratima zgrade Skupštine grada slomljeno, a Srđan Milivojević razgovara sa policijom da im dozvoli da uđu unutra.

"Izađite napolje, neće vam biti ništa", poručio je Milivojević.

Postavljene su barikade unutar Skupštine grada, a potom su građani zapalili baklje. Nova javlja i da je Žandarmerija u potpunosti blokirala ulazak u Skupštinu grada, a bačen je i suzavac sa prozora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije