Haos na ulicama Ljubljane: Policija koristila vodeni top i suzavac

1
Radiosarajevo.ba
Haos na ulicama Ljubljane: Policija koristila vodeni top i suzavac
Foto: Twitter / Protesti u Ljubljani: Policija koristila vodeni top

Protivnici mjera koje je u Sloveniji uvela vlada s ciljem borbe protiv pandemije koronavirusa okupili su se i četvrtu sedmicu zaredom na Trgu republike u Ljubljani.

Demonstranti, koji su bili na ljubljanskom Trgu republike, tvrdili su da je ovaj put bilo manje ljudi jer je policija blokirala dolazak 30-ak autobusa u glavni grad Slovenije.

Ljubljanska policija potvrdila je za televiziju N1 da je već privela jednu osobu, repera Zlatana Čordića - Zlatka. Policija je u jednom momentu počela koristiti vodene topove i suzavac nakon što demonstranti nisu poslušali naredbu da se raziđu, javio je reporter N1 Slovenija.

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Uprkos ograničenju kretanja u nekim dijelovima Ljubljane, Bleda i okolice Brda kod Kranja, protivnici vladinih mjera pozvali su na proteste, koji su počeli u 15 sati, na Trgu republike, gdje se isprva mogla vidjeti samo šačica ljudi.

Lokacija protesta ovaj put ostala je skrivena do posljednjeg momenta. U 15:30 sati grupa demonstranata krenula je prema Čopovoj ulici. Čim su se demonstranti počeli kretati, policija ih je pozvala da se raziđu.

Kako javlja N1, policija je već privela jednu osobu, repera Zlatana Čordića – Zlatka. Policija je već upotrijebila vodene topove i suzavac da rastjera ljude sa Slovenske ceste. Inače, ovo je već četvrti put u godinu dana, a treći put u posljednje tri sedmice da policija koristi vodeni top.

Snage sigurnosti su demonstrante izgurale natrag prema Trgu republike, gdje je gomila sve više bijesna. Policajci koji su čuvali Trg republike takođe su počeli da stavljaju gas maske. Vodeni top je također u pripravnosti na Slovenskoj cesti, policijski helikopter kruži iznad glavnog grada, a vlasti su poslale pojačanje, javio je reporter N1 Miha Orešnik.

Dok su se demonstranti počeli kretati prema predsjedničkoj palati, policija je formirala kordon, sprečavajući demonstrante da pređu. Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Ljubljani obavijestili su N1 da su do sada rješavali jednu manju intervenciju, ali dva tima su u stalnoj pripravnosti.

Na Slovenskoj cesti policijske snage su uz vodene topove rastjerali demonstrante vodom i suzavcem. Specijalno vozilo sa vodenim topom, koje je policija preuzela 2017. godine, pored moćnijeg vodenog topa ima sistem video nadzora, a ima i megafon.

Osim što koristi vodeni mlaz u boji, također omogućava i prskanje suzavcem. Vozilo je Sloveniji isporučila kompanija Rosenbauer iz Gornje Radgone. Vrijednost vozila je skoro 1.200.000 eura, piše N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije