Nakon smrti 20-godišnjakinje Slovenija obustavlja imunizaciju Johnson & Johnsonom

3
Radiosarajevo.ba
Nakon smrti 20-godišnjakinje Slovenija obustavlja imunizaciju Johnson & Johnsonom
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija/Johnson&Johnson vakcina

Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar potvrdio je u srijedu da se u toj zemlji obustavlja vakcinacija cjepivom Janssen proizvođača Johnson&Johnson, nakon što je 20-godišnjakinja imunizirana ovom vakcinom preminula, a njezina smrt dovodi se u vezu s komplikacijama nakon cijepljenja.

Poklukar je rekao da je ministarstvo u Sloveniji donijelo ovu odluku na prijedlog savjetodavne grupe za vakcinaciju pri Nacionalnom zavodu za javno zdravstvo, piše Tportal.

"Obaviješteni smo o sumnji na štetan događaj u vrijeme cijepljenja, koji je završio tragično. Pokrenuti su svi propisani postupci kako bi se razjasnile sve okolnosti bolesti", objasnio je Poklukar.

Srđan Lukić, doktor iz Beograda, odgovorio Gorici Dodik: Ponosan sam što mi je Saša Magazinović drug

Srđan Lukić, doktor iz Beograda, odgovorio Gorici Dodik: Ponosan sam što mi je Saša Magazinović drug

Inače, prošle sedmice u Sloveniju je stiglo 21.600 novih doza ove vakcine, a do sada je ovom vakcinom imunizirano 119.799 osoba. Neki centri za vakcinaciju već su počeli povlačiti vakcine Janssen iz ponude.

Osim Pfizera i Moderne, Univerzitetski klinički centar Ljubljana je u rasporedu za ponedjeljak i utorak imao na raspolaganju i Janssen, no već od srijede ono više nije u ponudi.

Prema pisanju medija, vakcina proizvođača Janssen također nije na popisu ljubljanskog Doma zdravlja, gdje se stanovništvo imunizira s tri vakcine (AstraZeneca, Moderna, Pfizer).

U mariborskom domu zdravlja, kako je za RTV Sloveniju potvrdio Aleksander Jus, pomoćnik direktora za zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Maribor, vakcina Janssen neće se povući dok ne dobiju upute od Ministarstva zdravstva i NIJZ-a, piše Tportal.

Dom zdravlja u Mariboru prošle je sedmice primio 2200 doza Janssenovih vakcina, a do kraja sedmice potrošeno je nešto manje od 300 doza. Jus je također istaknuo kako interes za vakcinaciju jako opada. 

Vakcina Janssen primala se u jednoj dozi te se kao najpoželjnije nametnulo posljednih sedmica, kad je vlada u Sloveniji uvela restrikcije vezane uz obvezne COVID potvrde i najavila obveznu vakcinaciju za neke kategorije građana, te radi turističkih odlazaka u inostranstvo bez čekanja druge doze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije