Zašto su danas gulili krompir ispred Vrhovnog suda?

Anadolija
Zašto su danas gulili krompir ispred Vrhovnog suda?
Stranačka koalicija ”Nema prodaje“ izvela je performans guljenja krumpira ispred Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Performans je izveden aludirajući na slučajeve suđenja i pritvaranja visokih političkih dužnosnika zbog pronevjera velikih svota novca, a koji su nakon ”volonterskog guljenja krumpira“ završili na slobodi. Cilj im je upozoriti na loše stanje u hrvatskom pravosuđu za koje tvrde da je posljednje u Europi.

Članovi Koalicije ”Nema prodaje“ koju čine tri stranke i nezavisna lista ispred Vrhovnog suda Republike Hrvatske simbolično su gulili krumpire sa istaknutim natpisima „Krumpirom do slobode“, ”Ukrao 100 milijuna, ”Ogulio pet kilograma krumpira“... 

”Ne možemo dopustiti da za teška kriminalna djela koje počine, državni dužnosnici odgovaraju volonterskim guljenjem krumpira kao što je to do sada bilo slučaj. Svaki kriminal i pljačku državne imovine pravosuđe treba oštro kažnjavati“, poručio je Dušan Cvetanović iz Slobodne Hrvatske.

Koalicija ”Nema prodaje“ hrvatsko pravosuđe vidi kao najkorumpiraniju i najkritičniju točku u hrvatskom društvu. Kažu kako je riječ o jednom od najgorih pravosuđa u Europi.

Karino Hromin Sturm, član ove koalicije, upozorio je kako se na sudovima ”razvlači preko 3,5 milijuna predmeta, a neki od njih se vode preko 15 ili 25 godina“.

Svrha performansa guljenja krumpira je predizborno predstavljanje programa ove koalicije za reformu pravosuđa, među kojima je i pooštravanje stegovne odgovornosti te provedba nadzora nad imovinom sudaca.

Upozoravaju kako je ove godine bilo svega nekoliko slučajeva stegovne odgovornosti, unatoč, kažu, katastrofalnim odlukama sudaca koje se protive zakonu.

Koaliciju ”Nema prodaje“ čine Nezavisna lista Stipe Petrine i stranke Slobodna Hrvatska, ORAH i Zajedno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije