! / Guardian: Hrvatska policija seksualno zlostavljala Afganistanku

07. 04. 2021. u 21:20:00 Hina

Shares: 0

Afganistanska državljanka tvrdi da su ju hrvatski policajci seksualno zlostavljali nakon prelaska granice, u jednom trenutku i prijeteći joj nožem, piše u srijedu britanski Guardian.

Britanske novine prenose izvješće Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) o incidentu koji se navodno dogodio 15. veljače, na hrvatskom teritoriju u blizini Velike Kladuše.

U izvješću piše kako je Afganistanka s još četvero ljudi, među njima dvoje djece, pokušala prijeći granicu između Hrvatske i BiH, no zaustavio ih je policajac koji je prema njima usmjerio pušku.

Zatražili su azil, na što su se policajci „nasmijali“, a potom je ona izdvojena zbog pregleda.

Guardian piše kako je insistirala da ju policajac ne dodiruje „jer je žena i muslimanka“, a to je „haram“, odnosno zabranjeno u islamu, nakon čega ju je policajac ošamario.

Policajac ju je potom navodno dirao po grudima i stražnjici te joj je naredio da skine sve majice, što je ona odbila.

Petero migranata potom je odvedeno policijskim vozilom, nakon čega je policija ponovno udarala Afganistanku, naredila joj da se u potpunosti skine i počela ju seksualno zlostavljati, u jednom trenutku joj stavivši i nož na vrat.

Policija je fizički napala i druge migrante iz te skupine, nakon čega im je naređeno da otpješače u BiH, piše Guardian.

EK osudila čin

Britanski medij piše kako je Europska komisija (EK) osudila ovaj navodni čin i pozvala hrvatske vlasti da istraže te tvrdnje i kazne odgovorne.

Glavna sekretarica DRC-ja Charlotte Slente rekla je kako, iako je EK angažirana oko migrantskog pitanja na hrvatskoj granici, proteklih mjeseci nema napretka u istragama izvješća o brutalnom postupanju policije, niti su uspostavljeni najavljeni neovisni mehanizmi nadzora.

Guardian piše i o odgovoru ministarstva unutarnjih poslova da „tog dana nije bilo postupanja sa ženskim ilegalnim migrantima“ te da hrvatska policija spašava stotine migranata iz minskih polja, iz rijeka ili snježnih uvjeta, što pokazuje ne samo da je organizirana i profesionalna u zaštiti granice, nego i humana.

MUP tvrdi, prenosi britanski medij, da se hrvatska policija opetovano prikazuje kao brutalna bez „ijednog dokaza“, kao i da su ilegalni migranti, kad im ne uspije prelazak preko granice, spremni lažno optužiti policiju za loš tretman.

Po DRC-u, od maja 2019. gotovo 24.000 migranata ilegalno je potisnuto natrag u BiH, od toga 547 u prva dva ovogodišnja mjeseca.

MUP RH odbacio nove optužbe o nasilju nad migrantima

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u srijedu je odbacilo nove optužbe o nasilju nad migrantima, nakon što je Guardian, pozivajući se na Dansko vijeće za izbjeglice (DRC), objavilo da su hrvatski policajci seksualno zlostavljali afganistansku državljanku nakon prelaska granice.

MUP je u srijedu priopćio da je ''apsolutno zgrožen'' ovakvim navodima i da se opisano ponašanje stavlja na teret hrvatskom policajcu.

''Svojim humanim djelima spašavanja života stotinama migranata, izvlačivši nezakonite migrante iz minskih polja, provalija, spašavajući ih od utapanja, noseći ih kilometrima kroz snježne mećave, hrvatska policija pokazala je, ne samo organiziran i profesionalan pristup u zaštiti državne granice Republike Hrvatske i vanjske granice EU, već i nadasve požrtvovnost i humanost'', ističu u MUP-u.

Dodaju kako ne mogu ne primijetiti da Guardian hrvatsku policiju ''sad već uobičajeno, bez ijednog dokaza, uporno želi prikazati kao brutalnu i nehumanu skupinu sklonu pljačkama i zlostavljanjima nezakonitih migranata''.

U MUP-u kažu da su, kao i u svim prethodnim prijavama u kojima se hrvatska policija optužuje za nasilno postupanje prema migrantima, odmah pokrenuli provjere navoda. Temeljem preliminarnih provjera, tvrde, 15. februara 2021. na području PU karlovačke nije bilo postupanja prema osobama ženskog spola iz populacije nezakonitih migranata.

Ističu i da navodni događaj o kojemu piše Guardian ne sadrži niti minimum informacija nužnih za brzu i učinkovitu istragu, ''poglavito ne u roku od nepuna 24 sata'' koliko je policiji autor članka uvjetovao za odgovor.

U MUP-u kažu i da se u ovom trenutku ne može davati ocjene o postupanju hrvatske policije prije okončanja temeljite istrage navoda, ali da će, bez obzira na novinske članke i priopćenja, temeljito istražiti ovaj slučaj, uključujući i provjere u policijskoj suradnji s Bosnom i Hercegovinom.

MUP: Optužbe potiču netrpeljivost prema hrvatskoj policiji

''Nezamislivo nam je da o navodnom događaju saznanja ima nevladina organizacija, a da o tome istovremeno odgovarajuća saznanja nema i policija BiH'', nadodao je MUP naglasivši da će provesti sve odgovarajuće zakonske postupke.

U MUP-u ocjenjuju da se ovakvim optužbama potiče netrpeljivost prema hrvatskoj policiji koja, kako ističu, dosljedno i u skladu sa zakonskim propisima provodi mjere za sprječavanje nezakonitih ulazaka u RH i ulaže velike napore u zaštiti vanjske granice EU.

Dodaju i da niko od nezakonitih migranata nema namjeru duže vrijeme ostati u RH jer je za migrante RH isključivo tranzitna zemlja.

''Njihov jedini cilj je otići u neke od država članica EU gdje će podnijeti zahtjev za međunarodnu zaštitu'', ističe MUP dodajući da su migranti radi ostvarenja svog cilja spremni dovoditi u opasnost vlastite živote i živote članova svojih obitelji znajući da će im hrvatska policija, kada se nađu u takvoj opasnosti, spasiti život.

Uz to, u MUP-u kažu da su migranti, ako ih hrvatska policija spriječi u pokušaju nezakonitog ulaska, spremni tu istu hrvatsku policiju lažno optužiti za zlostavljanje i onemogućavanje pristupu sustavu međunarodne zaštite.

''Nakon ozljeđivanja nesretnim slučajem ili u međusobnim fizičkim obračunima, migranti uvijek izjavljuju kako ih je pretukla policija zemlje u koju žele ući. U Turskoj se tako proziva Frontex, u Grčkoj sjevernomakedonska policija, u Srbiji mađarska policija, u Bosni i Hercegovini hrvatska policija itd.'', kažu u MUP-u dodajući da aktivisti nevladinih udruga prenose, a dio medija objavljuje izjave migranata kao gotovu činjenicu, uz senzacionalističke naslove.

''U vezi s ovakvim optužbama uvijek je potrebno imati u vidu da se na granici RH s BiH nalaze tisuće migranata koji stalno pokušavaju ući u RH preko granice koja je vanjska granica EU, a hrvatska policija ih u tome sprječava uz primjernu mjera iz članka 13. stavka 2. Zakonika o schengenskim granicama'', zaključuje MUP.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA