Reakcije crkve na viralni video u kojem majka puca iz pištolja

Radiosarajevo.ba
Reakcije crkve na viralni video u kojem majka puca iz pištolja
“Braćo Srbi i sestre Srpkinje, srećno svima Badnje veče i sutrašnji Božić. Mama, molim te...“, izgovara muškarac dok njegova majka upire pištolj kroz prozor i puca.

Ovaj video ubrzo je postao hit društvenih mreža. Istovremeno video prikazuje i običaj šenlučena, fenomen Balkana da u vrijeme praznika građani upotrebljavaju veliki broj pirotehničkih sredstava.

Nerijetke su i pucnjave iz vatrenog oružja, što je moguće vidjeti i na videu.

 

Često se pred novogodišnje praznike po pijacama i drugim štandovima mogu vidjeti roditelji kako sa djecom kupuju pirotehniku.

Prema riječima Preosvećenog Episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija koji je, prije nekoliko godina na praznik Svetog Vasilija Ostroškog održao besjedu, pucnjava za Badnje veče i Božić nije dio pravoslavne tradicije.

Nije pucanje srpski običaj k’o što vas uče budale. Zna se kad se mora pucati. Tako smo naučili kao: ‘mi smo Srbi zato što pucamo’. Srbi smo, braćo i sestre, onda kad živimo dostojno, kad se Bogu molimo, kad imamo srce koje osjeća drugog. Kad imamo sposobnost da šutimo kad treba da šutimo. Kad znamo da govorimo kad treba da govormo. Da imamo osjećanje i saosećanje za drugoga – to smo izgubili, a to naši sveti preci nikad nisu bili”, napomenuo je Grigorije za srbijanski Espresso.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije