Mesić: Za etničko čišćenje u BiH najviše je kriv Vance-Owenov plan

Radiosarajevo.ba
Mesić: Za etničko čišćenje u BiH najviše je kriv Vance-Owenov plan
/ Anadolija
U emisiji "Nedjeljom u dva" na HRT-u bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić govorio je i o agresiji na BiH.

"Ja sam govorio o tome da nikada Hrvatski sabor nije donio odluku da HV pređe granicu. Isto tako sam govorio da oni koji su prelazili granicu kao hrvatski vojnici nisu bili na temelju odluke Hrvatskog sabora. Hrvatska da bi poslala vojsku izvan granica RH mora imati odluku hrvatskog Sabora. A tu odluku nema", kazao je Mesić.

"Za etničko čišćenje u BiH najviše je kriv Vance-Owenov plan. Franju Tuđmana ne smijemo gledati jednostrano. On je kompleksna ličnost. Na početku je Hrvatska pomagala BiH. U tim prvim danima i mjesecima Hrvatska je pomagala obrani, ali poslije Vance-Owenovog plana se mijenja. Politika je prvo bila pozitivna, ali jedno vrijeme neprihvatljiva. Da je bila prihvatljiva, ja bih ostao uz Tuđmana", rekao je  Mesić.

"Kad sam ja shvatio da politika HDZ-a šteti Hrvatskoj, da nećemo doći ni do kakvog realnog ostvarivog cilja ja sam ostavio HDZ. To je bila politika HDZ-a", osvrnuo se na 90-e godine Mesić.

Jedan dio javnosti tvrdi da je veleizdajnik, a neki ga optužuju da je neizravno odgovoran za samoubistvo Slobodana Praljka u Haaškoj sudnici. 

"Ja sam kao i svaki svjedok govorio o onome što ja znam. Dakle, ja sam govorio istinu. Sada me napadaju oni koji su pokušali sakriti istinu, koji su pokušavali napraviti nešto što bi možda koristilo Hrvatskoj u jednom trenutku. Hrvatsku se može braniti samo istinitom. I samo na istini dobili smo podršku svijeta - kazao je on

Otkrio je da u Haagu nije svjedočio o Slobodanu Praljku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije