Građane Srbije pitali šta misle o hrvatskoj kovanici eura na kojoj je Nikola Tesla

7
Radiosarajevo.ba
Građane Srbije pitali šta misle o hrvatskoj kovanici eura na kojoj je Nikola Tesla
Foto: Prtscr / Index.hr / Odgovori su, naravno, očekivani

Hrvatske kovanice eura proteklih dana privlače mnogo pažnje javnosti.

Na kovanicama od dva eura motiv je geografska karta Hrvatske. S lijeve strane motiva nalazi se riječ Hrvatska, a na obodu kovanice od dva eura je stih Ivana Gundulića "o lijepa, o draga, o slatka slobodo".

Na kovanici od jednog eura nalazit će se motiv kune, uz motiv će biti riječ Hrvatska i godina uvođenja eura 2023. Na kovanicama od 50, 20 i 10 centi bit će motiv Nikole Tesle, a motiv na kovancama od pet, dva i jednog centa je glagoljica, odnosno motiv HR ispisan na glagoljici.

Na svim će kovanicama biti i elementi šahovnice, a ciljani datum za uvođenje eura u Hrvatskoj je 1. januar 2023. godine.

Kovanica na kojoj motiv kune jedna je od glavnih tema medija u susjedstvu, nakon što su korisnici Twittera otkrili kako je motiv "ukraden" s fotografije čiji autor nije primio naknadu za to, niti je kontaktiran za isto.

Naravno, lik Nikole Tesle druga je top priča - i u medijima u Srbiji, koji optužuju: "Hrvati su još jednom besramno ukrali Teslu!"

Portal Index.hr upitao je građane Srbije šta misle o ovoj kovanici.

"Slovenci su nam uzeli ajvar i rakiju, brendirali, tako da nije ni čudo", govori jedan, dok drugi kaže: 

"Možda će i našeg Svetog Savu da stave. Užasno."

Bilo je i onih kojima ne smeta - pogledajte VIDEO:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije