Jeste li čuli za Teslinu izjavu od prije 96 godina u kojoj je predvidio mobitele?

6
Radiosarajevo.ba
Jeste li čuli za Teslinu izjavu od prije 96 godina u kojoj je predvidio mobitele?
Foto: Wikipedia / Nikola Tesla

Jučer se navršilo 77 godina od smrti Nikole Tesle, jednog od najvećih svjetskih istraživača u oblasti elektrotehnike.

Tesla je rođen u selu Smiljanu kod Gospića 1856. godine, a umro je 7. januara 1943. u New Yorku. Školovao se u Hrvtaskoj, ali i u Gracu i Pragu, da bi 1884. otišao u Ameriku.

U Americi je isprva radio sa Thomasom Edisonom, nakon čega je 1887. osnovao svoj istraživački centar.

Tragičan epilog potrage u BiH: Nestala osoba pronađena mrtva

Tragičan epilog potrage u BiH: Nestala osoba pronađena mrtva

Njegov patent izmjenične struje 1888. otkupio je George Westinghouse, a na temelju izmjenične struje sagrađena je i velika hidrocentrala na Nijagari nekoliko godina kasnije.

Tesla je istraživanjima prethodio mnogim važnim otkrićima u fizici, kao što su rendgenski zraci, elektron, kosmčki zraci i akceleratori čestica, a predvidio je i brojne tehničke izume dvadesetog vijeka poput televizora, radara i modernih turbina.

Manje je poznato da je predvidio i globalni sistem komunikacija, odnosno današnje pametne telefone.

"Kad uvedemo bežični sistem cijeli će se svijet pretvoriti u ogromnimozak. Bićemo u stanju komunicirati jedni s drugim nezavisno o udaljenosti. Ne samo to, već ćemo kroz televiziju i telefoniju vidjeti i čuti jedni druge kao da se nalazimo licem u lice. A instrumenti pomoću kojih ćemo to raditi biće nevjerovatno jednostavni u poređenju s današnjim telefonima. Čovjek će moći nositi takav uređaj u džepu", rekao je Tesla u jednom intervjuu iz 1926. godine.

Još 1900. shvatio je i povezanost tijela i elektromagnetizma, a davne 1896. je napravio prvi rengentski snimak – tada poznat kao "x zračenje".

Tesla je, primjenjujući eksperimente na samom sebi, utvrdio i da visokofrekventna struja nije opasna za čovjeka, da je moguće zagrijavanje tkiva i primjena u elektroterapiji, što se i danas primjenjuje u medicini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije